İklim KriziManşet

Kuzey Afrika, Akdeniz ve Orta Doğu’da 290 milyon kişi aşırı sıcaklardan etkilendi

0

Climate Central araştırma kuruluşu İklim Değişim Endeksi (CSI)  Kuzey Afrika, Akdeniz ve Orta Doğu‘da son günlerde artan günlük yerel sıcaklıklar ve küresel iklim değişikliği arasındaki ilişkiyi inceledi.

Araştırmada Türkiye, Suudi Arabistan, Suriye, Irak, Türkmenistan, Cezayir, Mısır, Afganistan ve Yunanistan‘ın birçok şehrinde günlük sıcaklık değerleri incelendi. Bazı bölgelerde sıcaklıklar 40 derecenin üzerine çıktı.

Yunanistan’ın Atina ve Selanik, Türkiye’nin Antalya ve İzmir şehirlerinde ise sıcaklıkların 30-38 derece arasındaydı.

İklim değişikliği aşırı sıcakları beş kat daha olası hale getirdi

Climate Central’in aktardığı bilgilere göre 11-13 Haziran tarihlerinde Kuzey Afrika, Akdeniz ve Orta Doğu’da 290 milyon kişi iklim değişikliğine bağlı anormal sıcaklık değerlerinden etkilendi.

Çalışmada iklim değişikliğinin son günlerdeki sıcaklıkları 5 kat daha olası hale getirdiği hesaplandı.

CSI’nın ölçü birimine göre sıfır değeri iklim değişikliğinin sıcaklıklar üzerinde etkisi olmadığını ifade ediyor. Etkinin olduğu değerler ise 1 ila 5 arasında bulunuyor. Seviye 1, iklim değişikliğinin yüksek sıcaklıkları 1,5 kat daha olası hale getirdiğini ifade ediyor ve seviye arttıkça sıcaklıklar üzerindeki etki de artıyor.

Türkiye’deki ısınma en üst seviyede

Araştırmaya göre Türkiye’nin batı bölgelerindeki sıcaklık artışında iklim değişikliğinin etkisi en üst seviyede (Seviye 5). Bu seviye, iklim değişikliğinin etkisiyle son günlerde artan sıcaklıkların beş kat daha olası hale geldiğini ifade ediyor.

Yani üç gündür 66 milyon insanı etkileyecen sıcaklıkların sebebi küresel ısınmaydı. Sıcaklıklardaki artışın bir süre daha devam etmesi bekleniyor.

İstanbul‘da 11 Haziran için ortalama sıcaklık değeri 24,3 dereceyken bu yılki sıcaklık, 4,9 derecelik bir artışla 29,2 derece olarak kaydedildi.

Bursa‘da ise 34,1 derece olan sıcaklık, ortalamaların 8 derece üzerindeydi.

Dün (13 Haziran) İzmir’de ise sıcaklık, mevsim normallerinin 9,6 derece üzerine çıkarak 39,7 dereceye ulaştı.

İklim değişikliğinin Seviye 5 olduğu diğer ülkeler ise Cezayir, Libya‘nın batısı ve güneyi, Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Kıbrıs, Lübnan, Suriye, Suudi Arabistan, Umman, İran, Afganistan ve Türkmenistan.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.