Dünya

Kuveyt seçiminde zafer muhaliflerin

0

Kuveyt‘te dün düzenlenen genel seçimi İslami partiler öncülüğündeki muhalefet kazandı.

Hükümet aleyhtarı eylemler ve üst düzey yetkililere yöneltilen yolsuzluk suçlamaları ardından, meclis feshedilmiş ve erken genel seçime gidilmişti.

Seçimde liberal adaylar düş kırıklığına uğrarken, 50 sandalyeli meclise hiç kadın üye giremedi. Bir önceki yasama döneminde mecliste dört kadın milletvekili görev yapıyordu.

Yeni meclise Müslüman Kardeşler çizgisindeki İslami gruplardan 14 aday girdi. Aşiret tabanından gelen muhafazakar adayların da 20 milletvekilliği kazanmasıyla muhafazakar blok, çoğunluğu elde etti.

Buna karşılık liberaller 9, genelde Sünni iktidar ile birlikte hareket eden Şiiler 7 sandalye kazandı.

Ülkede siyasi partiler bulunmadığı için siyasi tercihler, din ve aşiret bağları üzerinden şekilleniyor.

Kuveyt’te iktidar El Sabah ailesinin elinde toplanıyor ve hükümete aile içinden atanan 15 bakan da mecliste milletvekilleri gibi oy hakkına sahip.

Yine de meclis seçimle oluşturulan en önemli siyasi organ ve yetkililer için güvensizlik oylaması isteme yetkisi var.

Kuveyt emiri Şeyh Sabah El Ahmed El Sabah, muhalefetin başbakana yönelttiği yolsuzluk iddiaları ve hükümet aleyhtarı grupların meclisi basması üzerine Aralık ayında meclisi feshetmişti.

Muhalif milletvekillerince dile getirilen, bakanların yandaş milletvekillerine destek karşılığı rüşvet verdikleri suçlamaları konusunda da bir soruşturma açıldı.

Meclis dengelerinde oluşabilecek bir değişimin atamalara ve ülkede 20 bin askeri olan ABD’nin varlığını daha da güçlendirme planlarına yansıyabileceği belirtiliyor.

Dünkü seçime katılımın yüzde 62 olduğu açıklandı. 2009 yılında yapılan son seçimde bu oran yüzde 58 olmuştu.

(BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.