Orta Doğu’da iklim krizi etkisi: Sıcaklıklar 50 dereceyi aştı

Orta Doğu uzun zamandır iklim krizi nedeniyle normalin üzerinde sıcaklıklara tanık oluyor. Bu eğilim devam ederse Orta Doğ'nun bazı bölgeleri yaşanamaz hale gelecek.

Orta Doğu’da yer alan dört ülkede hafta sonu sıcaklıkları 50 santigrat dereceyi aştı. Umman, İran, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) sıcaklıklar normalin üzerine çıkarak ulusal rekorlara ulaştı.

BAE’deki Abu Dabi‘nin yaklaşık 80 km doğusundaki küçük bir kasaba olan Sweihan‘da sıcaklık 51 dereceye ulaştı. Bu zamana kadar kaydedilen en yüksek haziran ayı sıcaklığı olan bu derece ile Körfez ülkelerinin rekoru kırılmış oldu.

Demir raylarını bozabilir

Güneybatı İran‘daki Omidieh de 51 dereceye çıktı. Kuveyt’te sıcaklık 50.88 derece olarak ölçüldü. Kuzey Umman‘daki bir iç çöl kasabası olan Sunaynah’ta ise 50.11 derece sıcaklık kaydedildi.

Washington Post’un haberine göre 49 dereceye ulaşan sıcaklıklar boya kalemlerini eritebilir, demiryolu raylarını bozabilir, asfaltın erimesine ve uçakların kalkış mesafesini uzatmaya neden olabilir.

Yaşanamaz hale gelme yolunda

Orta Doğu uzun zamandır iklim krizi nedeniyle normalin üzerinde sıcaklıklara tanık oluyor. Geçtiğimiz yıl Science Advances’ta yayınlanan bir makale mevcut eğilimlerin devam etmesi durumunda Orta Doğu’nun kimi bölümlerinin yaşanamaz hale geleceğini öne sürmüştü.

Geçtiğimiz hafta  Nature Climate Change’te yayınlanan bir makaleye göre yaz sıcağına bağlı ölümlerin üçte biri iklim değişikliğinden kaynaklanıyor ve  küresel sıcaklıklar yükseldikçe bu ölümlerin artması da muhtemel.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR