Doğa MücadelesiManşetYerel

Kütahya’da Zenit’in altın madeninde yeni keşif: Bilirkişi reddi talepleri yanıtsız kaldı

0

Kütahya Simav’da Zenit madencilik şirketinin altın madeni için istediği kapasite artırımı için ÇED iptal davası keşfi yapıldı. Başvurucu yöre halkının “bilirkişinin reddi talebi” konusunda herhangi bir karar verilmedi.

Davayla ilgili daha önce “yürütmeyi durdurma” kararı alınmıştı.

Simav’ın Örencik Köyü, Tavşanlı ilçesi Avcılar-Kavaklı köylerinde  Zenit Madencilik A.Ş.  tarafından Altın  Gümüş Madeni Kapasite Artırımı için hazırlanan Nihai ÇED raporunun, Çevre  Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “olumlu” bulunması üzerine, işlemin iptali için Kütahya Barosu ve Örencik köylüleri davacı olmuştu. Raporun iptali davası mahkeme tarafından reddedildi. Temyizde Danıştay 6. Dairesi’nin davanın esastan bozması üzerine yargılamaya devam edildi ve 10 Nisan 2023’te tekrar keşif yapılmasına karar verildi.

Maden mühendisi bilirkişi: On binlerce yıllık mağaralar kayaç değil

Keşif  öncesi  davacılar, bilirkişi heyetinde halk sağlığı uzmanı, jeofizikçi ve biyolog bulunması, mahkemece seçilen maden mühendisi bilirkişinin daha önce Bursa Yenişehir Kirazlıyayla kurşun, bakır, çinko  zenginleştirme tesisiyle ilgili halkı bilgilendirme toplantısında şirket lehine çalışması nedeniyle bilirkişiliğinin reddi isteminin reddedilmesi gerekçeleriyle Kütahya İdare Mahkemesi heyeti hakkında reddi hakim talebinde bulunuldu. Bu talep de Bursa 3. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

Yeniden yapılan keşifte, söz konusu maden mühendisi, maden etki sahasında bulunan on binlerce yıllık mağaraların kayaç yapılar olmadığını ve karstik yapılar olduğunu  beyan etti.

Maden sahasında pasa döküm alanlarında yer kaymalarının meydana geldiği, şirketin bunun üzerine toprak  dökerek kapatmaya çalıştığının açıkça gözlemlendiğini belirten davacı avukatlarından İsmail Hakkı Atal şunları söyledi: “Maden Ruhsat sahaları Konya Ermenek –Simav ve  Kütahya Fay zonlarının   birinci derece  deprem kuşağındadır. Keşif sırasında maden yoğun liç sahasının ve siyanürlü bileşiklerin bulunacağı  alanın  rakım olarak  etki alanındaki köylerden  ve  gerek  yer altı ve yer üstü sulardan  çok daha yukarıda olduğu anlaşılmıştır. Geçtiğimiz günlerde Fatsa’da Strateks-Altıntepe Madencilik Şirketi’nin  siyanürlü bileşikleri  yağmurla havuzlardan taşmış ve  nehre, tarım arazilerine ve Karadeniz’e ulaşmıştır. Zenit’in işletmeye başlaması halinde Fatsa ve Erzincan İliç’te  gerçekleşen facia, Örencik’te de gerçekleşecektir.”

Atal, ayrıca alanla ilgili 27 Örencikli köylünün açtığı Cumhurbaşkanlığı’nca alınan “acele kamulaştırma kararı”nın iptali davasında, Danıştay 6. Dairesi’nin Cumhurbaşkanı’nın kararını iptal ettiğini hatırlattı; iptal kararında hiçbir devlet denetimi olmadan şirketin  beyan ettiği değer üzerinden  devlete  sadece yüzde 6 devlet hakkı bıraktığını ve yüzde 13.6 oranında vergi ödediğini söyledi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.