[Kuşlar, Orman ve Ben] O esnada İstanbul’da

Türkiye’de Doğa ve İnsan Konularının Yakın Tarihi’nde Tanıklıklar

Güneşin Aydemir

14

O esnada İstanbul’da

Ben bu köşede anılarımı yazadurayım, öte taraftan hayat devam ediyor tabii. 3 haftadır yazamıyorum örneğin, “neden?” diye bir sorun.

Geçtiğimiz hafta İstanbul’daydım. Öyle bir hafta sonuymuş ki hemen herkes bir yerlerde toplantı halindeydi. Yeryüzü Derneği’nin Gıda Toplulukları toplantısı, Gurme bir şefin yaptığı bir toplantı yine gıda üzerine.

Benim gitme sebebim ise Anadolu Meraları’nın Tüketici Devrimi konulu toplantısıydı. Meleknur ve Durukan ile organize ettik. Orada bayağı bir sosyalleştik. Ana konumuz gıdanın doğru şekilde üretimi ve paylaşımındaki adalet konusuydu. Bence toplantının önemi, ortaya katılıma açık bir model koyması ve insanları ellerini taşın altına sokmaya davet etmesiydi. “Temiz, doğru düzgün, bildiğin gıda mı istiyorsun kardeşim? O zaman gel beriye! “ demesiydi. Oturduğumuz yerden ayağımıza istediğimiz ürün ve hizmetlerin gerçek bedelini ödemenin vakti gelmedi mi gerçekten de?! www.anadolumera.com

52

Laf aramızda, bu toplantı sayesinde benim yünler de tanınmış oldu. Bir kısmınız biliyordur, yünlerle bir süredir  teşrik-i mesaim var. Ne bunlar diye soranlara cevaplar da vardı toplantıda.

53

Yün konusuna sonra geri döneceğiz. Ben İstanbul mesaimi anlatmaya devam edeyim.

Diğer toplantılara da kısa da olsa uğrama şansı da elde ettim.

Buğday’ın da bir iki iş vardı. Onlarla ilgilendim. Eskilerden tanıdığım ama uzun süredir görüşmediğim insanlarla buluştum yeniden. Doğal Hayatı Koruma Derneği zamanından, daha da eskisinden  arkadaşlarımla bir yemek yemelik muhabbetler oldu. Özleşmişiz.

NBeyin ofisine gittim. NBeyin nedir diye soranınız için şöyle bir link var: https://nbeyin.com.tr/

57

NBeyin’in nbeyini Sinan Canan, benim okuldan arkadaşım. Birlikte Yaşam Okulu’nu yaptığımız insanlardan biri. Hatta belki yaşam okulu fikrinin çıkış anına vesile olmuş biri. NBeyin İstanbul Ofisindeki insanların heyecanına ortak olma şansını elde ettim.

Taaa üniversiteden arkadaşlarımla buluştum, dertleştim, söyleştim.

Maaile oradaydık. Abla Yeşin, Kuzen Yalçın (Savaş) ve gelin Emine (Kuzutürk) lerle beraber bir sürü vakit geçirdik. Arıcı olmaya karar verdiler. Biri yarasa kaydını kime vereceğini bilememiş, ona yarasacıların iletişim bilgisini verdik, mutlu olduk. Annem’le Emirgan Korusunda yürüyüş yapıp, kuru yaprak topladık. Lale Müzesi’ni dolaştık.

İyi oldu bu İstanbul seyahati.

Bir haber daha: bir kitap teklifi var. Benim bu yazıları bir şekle şemale sokarsak. Buna vaktimiz ve hevesimiz ve enerjimiz olursa yapalım diye niyet ettik.

Geçmişten karakterler çıkıp gelince insanın hayatına ister istemez düşüncelere dalıyorsun tabii. Bir kısmını hatırlamıyorsun, taş gibi unutmuşsun mesela. Neler yapmışım da şimdi buradayım gibisinden varoluşsal sorular soruyorsun. Ömür boyu yapılan acemilikler, inatlaşmalar, güçlü söylemler falan bir anda nasıl da ironik oluveriyor. O sorular sorulunca.

Bu yazılar sadece hafızamda bir hareketlenme yaratmadı, arşive girmeye de itti beni. Editörüm Alper Tolga (Akkuş) da “illa görsel de gönder”  diye tutturunca yıllardır biriktirdiğim dosyalar dolusu dokümana, opak fotoğraflara, dialara, objeye baktım uzun zaman sonra yeniden.

Dosyaların içinde mektuplar, basılı malzemeler, broşürler, raporlar, kitapçıklar var. Bunların arasında Dikkuyruk’la ilgili makale, gazete kupürü oldukça fazla. Benim konuya bu kadar takmış olmam da ayrı bir durum tabii. Şimdi dönüp düşününce doğa koruma eylemi ile olan ilk kırılmam bu sayede olmuş diyebiliyorum. Oldukça varoluşsal bir kırılmaydı sanırım.

Nerede kalmıştık? Yıl 1994, aylardan Aralık….

Devam edecek….

56-gunesin-aydemir

 

Güneşin Aydemir

Güneşin Aydemir
Güneşin Aydemir
Geçmiş: 1971’de Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümünü bitirdi. Öğrenci kolundan, kulübüne; dernekten platforma, mahalle kozasından apartman yöneticiliğine kadar sivil toplumun olduğu her işe burununu soktu. Şimdi: Buğday Ekolojik Yaşam Destekleme Derneği’nde ne iş olsa yapıyor. Yılda bir kere Yeşil Atlas Dergisini hazırlıyor. Kazdağı’nda Yaşam Okulu diye bi projesi var. Orada müdire hanımcılık oynuyor. Yeşil Gazete’ye baygınken getirildi. Birbiriyle alakasız hobileri var: doğal örüntüler, doğa-insan ilişkileri, ekolojik yaşam kültürü, ekolojik kehanetlerde bulunmak, vatandaş bilimi, geleneksel iklim bilgisi, masallar… Gelecek: En büyük hayali, Sarıkamış ormanlarında yaşayan o bozayı gibi güneşin doğuşunu sessizlik ile seyredebilecek saf bir ruh haline gelebilmek…

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

[İklim Masası] COP29 kararları zayıf: “Jeopolitik gelişmeler iklim eylemini yavaşlatıyor”

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen İklim Zirvesi’nde (tam adıyla 29....

EN ÇOK OKUNANLAR