İzmir Balçova’daki Çakalburnu Dalyanı’nda kuş popülasyonu azalıyor. Gözlemciler azalmanın nedeni olarak dalyanın plastik başta her türlü atıkla kirlenmesini gösteriyor.
İzmir’deki Çakalburnu Dalyanı’nda kuş popülasyonunda azalma meydana geldiği tespit edildi. Bölgeki işletmelerin ve yöreyi ziyaret edenlerin plastik başta olmak üzere her türlü atığın yarattığı çevre kirliliğinin bu azalmada etkili olduğu belirtiliyor. Bölgede teknik arazi çalışmaları ve geziler düzenleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Doğa ve Kuş Gözlem Topluluğu soruna dikkat çekmek ve çözüme katkı sağlamak üzere ürettikleri proje kapsamında dalyanın etrafındaki ve kıyı şeridindeki atıkları topladı. Topluluk başkanı Süleyman Berke Turgut , “Günün sonunda çok sayıda tek kullanımlık plastik, cam, teneke, kâğıt, izmarit ve kumaş atıklarıyla karşı karşıyaydık. Bu atıkların çevre kirliliğine yol açtığı açık” dedi. Bunların yanı sıra bir doğa katliamına sebep olan polietilenin insanlar, hayvanlar, bitkiler için toksit etkisi olduğuna dikkat çeken Turgut, “Her yıl 4-5 trilyon plastik poşet üretiliyor ve her yıl en az 1 milyon deniz kuşu, 100.000 deniz memelisi ve deniz kaplumbağası, plastik kirliliği sebebiyle ölüyor. Yanı sıra bu alan, bazı kuş türleri için göç yolu üzerinde olduğundan buradaki atıklardan olumsuz etkileniyor” ifadeleri kullandı.
Turgut, Prof. Dr. Mehmet Sıkı’nın 2013’teki tespitlerini de hatırlattı: “İzmir dünyada hiçbir metropol şehre nasip olmayan iki kuş cennetine sahip. Bunlardan biri 289 kuş türünün yaşama tutunduğu İzmir Kuş Cenneti, diğeri de 121 kuş türünün gözlendiği ve Kuş Cenneti’ndeki kuşların da barındığı ve kışladığı Çakalburnu Dalyanı. Dalyan Körfezi’nin güneyinde, ikinci bir alternatifi olmayan, Balçova ve İzmirlilerin nefes aldığı ornitoloji parkı niteliğinde bir sulak alan. Çakalburnu Dalyanı’nda flamingolar, tepeli ve ak pelikanlar, karabataklar, balıkçıllar, ördek türleri, sakarmekeler, Yalıçapkını ve çulluk türleri kışın beslenmek ve barınmak için bulunur. Yazın da gümüş martı, uzunbacak, kesik kolyeli yağmur kuşu, deniz kırlangıcı türleri ve kızılbacak üremek için buraya gelir.”
Aradan geçen altı yılda yaptıkları düzenli gözlemlerin sonucunda dalyandaki türlerin popülasyonunda önemli ölçüde azalma gördüklerini kaydeden Turgut, “Bir sonraki eğitim gezilerinde bırakmış olduğumuzdan daha temiz ve birçok yeni kuş türü ile karşılaşabileceğimiz bir Çakalburnu Dalyanı bulmak istiyoruz” dedi.