Editörün SeçtikleriKentManşetVideo

Kitlesel turizm ve rant hırsı, cennet Akdeniz köylerini nasıl yutuyor: KAŞ

0

Belgesel: Hakan TOSUN

*

2000’li yılların başıyla birlikte yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen Kaş’ta kaçak yapıların önü alınamıyor. Tarım ve hayvancılıkta devlet desteğinin azalması, ithal ürünlerin serbest bırakılmasıyla yeteri kadar gelir elde edemeyen Kaş çiftçisi evlerini apart turizmine açmak zorunda kalıyor. Bu durum tarlaların ekilmemesine ve üretimin durmasına sebep oluyor.

Apart turizmini tüketime dayalı bir gelir kaynağı olarak değerlendiren bölge halkı bu gidişle Kaş’a ilerleyen yıllarda çok daha fazla ilgi olacağını ve Bodrum, Marmaris, Çeşme, Kuşadası gibi bir yer olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Kaçak ve ruhsatsız yapılar için yerel belediye tarafından kesilen cezaların önemli bir gelir kaynağına dönüştüğü ve siyasi rantın bir parçası olduğu iddia ediliyor.

Birkaç yıl öncesine kadar zeytinliklerin ve yabani harnup ağaçlarıyla makiliklerin bulunduğu deniz manzaralı yamaçlarda belli aralıklarla betonarme binaların yükseldiği görülüyor.

Kaş ve Kalkan çevresinde hızla artan betonlaşma, bu betonlaşmayı “yasal hale getirmeyi” öngören imar planlarına yönelik açılan davaların uzun sürmesi nedeniyle yasa dışı olarak devam ediyor.

İşte Kaş’ta yaşayan vatandaşlardan Kaş’ın hikayesi:

You may also like

Comments

Comments are closed.