Doğa MücadelesiManşetYerel

Kuşadası’nda Akdeniz foklarının evine midye çiftliği kurulmak isteniyor

0

Türkiye’nin en önemli doğal mirasları arasında yer alan Kuşadası ilçesindeki Dilek Yarımadası’nda yer alan Büyük Menderes Deltası Milli Parkı kıyılarına, şimdi de midye çiftlikleri kurulmak isteniyor.

Üç tarafı denizle çevrili, orman, deniz ve sulak alan ekosistemlerini bünyesinde barındıran Milli Park’ın Önemli Kuş Alanı, Önemli Bitki Alanı ve Önemli Memeli Alanı olduğunu hatırlatan doğaseverler kampanya başlattı.

Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, milli park müdürlüğünün olumsuz raporunu desteklerini belirterek, bu gelişme karşısında Kuşadası’ndaki tüm kişi ve kuruluşları tepki göstermeye çağırdı.

‘Korum altında olduğu bilinmiyor mu?’

Milli parkta daha önce balık çiftlikleri kurulması için girişimde bulunulduğunu hatırlatan Sürücü, “Binlerce kıyı şeridi olan Türkiye’de niçin Dilek Yarımadası’nın kıyıları seçiliyor?” diyerek isyan etti.

Sürücü, “Milli Parkın Uluslararası Sulak Alanlar Sözleşmesi (Ramsar), Avrupa´nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunmasına Yönelik Sözleşme (Bern), Biyolojik Çeşitlilik Anlaşması (Rio) ve Akdeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi (Barselona) kapsamında korunan alan niteliğinde olduğu bilinmiyor mu?” sorusunu sordu.

Akdeniz Foklarının yaşam alanı

Midye çiftliklerinin kurulması düşünülen alanlar dünyada 700 adet Ege kıyılarında 100 kadar kaldığı tahmin edilen Akdeniz Foklarının (Monachus monachus) önemli yaşam alanları.

Aynı zamanda yunus türleri, Caretta caretta (İribaş Deniz Kaplumbağası), Chelonia mydas (Yeşil Kaplumbağa) gibi nadir canlılara ev sahipliği yapıyor.

‘Başka yerde kurulabilir’

Sürücü konuşmasında “Dilek Yarımadası Milli Parkı Müdürlüğü’nün bu konuyu olumsuz değerlendirdiği bilgisini aldık ve bu kararı destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Midye Çiftliklerinin Türkiye kıyılarında uygun birçok alanda kurulabileceğini belirten Sürücü, “Ancak Dilek Yarımadası kıyılarında asla kurulmamalı ve bu konuda tüm kurumlar ve sivil toplum örgütleri işbirliği yaparak bu uygulamaya karşı durmalıdır“ dedi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.