ManşetMedya-İnternet

Kuş artık özgür

0

Ankara 15. İdare Mahkemesi, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) Twitter’a erişimi engellemesine yürütmeyi durdurma kararı verdi.

bjpip1rcaaa7moy-F300-5D93-B995

Türkiye Barolar Birliği, Ankara Barosu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve MHP’den Oktay Vural Twitter yasağının kalkması için idare mahkemesine başvurmuş, dava dilekçelerinde mahkeme kararının Twitter’ın tümüne değil bazı linklere erişimin engellenmesine yönelik olduğu vurgusu yapılmştı.

TİB itirazdan önce twitter’ı açmak zorunda

Yasalar uyarınca, TİB’in Ankara 15. İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararına itirazda bulunma hakkı var.
TİB, itirazını Bölge İdare Mahkemesi’ne yapabilecek.

Ancak TİB, bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz etse bile, önce Twitter‘ı açmak zorunda. Yani itiraz başvurusu yapsa bile TİB’in artık Twitter’a erişimi engelleme hakkı bulunmuyor.

AYM de gündeme aldı

Öte yandan, Anayasa Mahkemesi de Twitter yasağıyla ilgili başvuruları bugün görüşmek üzere gündemine aldı. Yüksek Mahkeme, kararını bugün açıklayacak. En son CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, yasağı Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı.

Tanrıkulu,  “Twitter yasağının, İnsan Hakları Sözleşmesi’nin güvence altına aldığı  Serbest Seçim Hakkının Ağır İhlali” olduğu gerekçesiyle AYM’ye başvurmuştu.

Ne olmuştu?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Mart Bursa mitinginde “Twitter mwitter kökünü kazıyacağız” sözlerinden birkaç saat sonra TİB Twitter’a erişimi engellemişti. Kullanıcıların DNS ayarlarını değiştirerek siteye girmeleri üzerine DNS ve IP bazlı engelleme de başlamıştı. Twitter’a altı gündür gerekli teknik ayarlar yapılmadan ya da VPN kullanmadan erişilemiyordu.

(Hürriyet,Bianet,Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.