EmekManşetTürkiye

Kuryeler isyanda: Birlikte kazanacağımızı öğrenince sokağa çıktık

0

Covid-19 pandemisi süresince en çok çalışan kişiler arasında yer alan kurye ve depo çalışanlarının düşük ücretlere isyanı devam ediyor.  Trendyol Express kuryelerinin düşük ücreti reddederek zam talebi için kontak kapatıp başladığı toplu mücadeleden sonuç alması, diğer kuryelerin de düşük ücrete karşı çıkmasını sağladı.

Trendyol kuryelerinin ardından Aras Kargo, Hepsijet ve Banabi, Sürat Kargo, Scotty, Yurtiçi Kargo, Yemeksepeti ve Dijitürk çalışanları da zam talepleri için hak arayışına başladı.

Sürat Kargo’nun İstanbul’daki çalışanları 2022 için verilen yüzde 10’luk zammı kabul etmeyerek eylemlere başladı. Aras Kargo’nun uyguladığı yüzde 10’un altında kalan zamma karşı Denizli’deki kuryeler kontak kapattı. Hepsiburada bünyesindeki HepsiJet kuryeleri de düşük ücretle çalışmaya karşı çıkarak mücadeleye başladı. HepsiJet çalışanları Trendyol kuryelerinin eylem sonucu elde ettikleri 12 bin 500 liralık ücretin kendilerine de uygulanmasını talep ediyor.

Yurtiçi Kargo çalışanları: Şirketin açıklaması gerçeği yansıtmıyor

Yurtiçi Kargo çalışanları da kontak kapatan bir diğer kargo şirketi çalışanları oldu. Firmanın dün yaptığı açıklamada şu bilgiler verilmişti:

“Yurtiçi Kargo çatısı altında çalışan tedarikçilerimize 2022’de verilmesi gereken zam erkene çekilmiş, 1 Aralık 2021 tarihinde ortalamada yüzde 25 zam verilmiştir. 2022 başında artan maliyetler tekrar gözden geçirilmiş ve 1 Şubat 2022 tarihi itibariyle ortalamada yüzde 21 daha ek zam verilmiştir. Son yapılan zam ile birlikte tedarikçilerimize yapılan yıllık zam oranı yüzde 46’ya çıkarılmıştır. Birkaç tedarikçi tarafından ‘2022’de yüzde 17 zam yapıldı şeklinde oluşturulmaya çalışılan algı, tamamen gerçekdışı ve kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir.”

Ancak çalışanlar bu açıklamanın gerçeği yansıtmadığını belirtiyor:

Scotty çalışanları: Hep birlikte kazanacağımızı sokağa çıkınca öğrendik

Scotty çalışanları da Trendyol kuryelerinin açtığı mücadele yolundan giderek yüzde 22’lik zammı kabul etmedi. 31 Ocak’ta Kağıthane’deki Scotty Genel Merkezi önünde bir araya gelen işçiler, 12 bin 500 lira ücret talep etti. Scotty çalışanları “Biz hep birlikte kazanacağımızı sokağa çıkınca öğrendik.” diyerek Yurtiçi Kargo çalışanlarına destek verdi.

Yemeksepeti çalışanları: Haklarımızı alana kadar mücadele edeceğiz

Yemek Sepeti kuryeleri de düşük ücrete karşı dayanışma yoluna gitti. Yemek Sepeti çalışanlarının talepleri şöyle:

Çalışanlar, şirketin Levent’teki genel merkezi önünde direnişlerine devam ediyor:

Yaptıkları işin asgari ücret seviyelerini hak etmediğini söyleyen çalışanlardan Murat Karataş, şunları söyledi: “Bu iş 4 bin 253 liraya yapılmaz. Motosikletli kuryelik tehlikeli bir iş, bize 5 bin veya 5 bin 500 lira gibi bir para verecekler ki bu işi yapabilelim. Geçen ay zaten 5 bin 500 lira maaş aldım. Devlet bana bin 300 lira fark vermesine rağmen o farkı bile vermediler. Yaptığım mesai de aynı, götürdüğüm paket sayısı da aynı. Geçen aya kıyasla Ocak ayında verdiği çok komik bir rakam oluyor. Biz arkadaşlarla birlikte 5 bin 500 lira para istiyoruz. Bu işin hakkı 5 bin 500 lira diyoruz. Mesaimiz ve primimiz hariç.”

Dijitürk çalışanları da hak arayışında

Dijitürk çalışanları da düşük ücrete boyun eğmeyerek eyleme başladı. Çalışanlar “Digitürk çalışanları yıllardır enflasyon altında zamlarla açlığa mahkum edilmek isteniyor, bu yıl yüzde 17 zam dikte ediliyor” diyor.

Ne olmuştu?

24 Ocak’ta Trendyol Express çalışanları, yüzde 11’lik zamma boyun eğmeyerek eylem başlatmıştı. Ardından kontak kapatan kuryeler, 3 günlük iş bırakma eylemiyle birlikte yüzde 38,8 zammı sağlamıştı. Sektörün diğer çalışanlarına örnek olan bu eylemliliğin sonrasında Aras Kargo, Hepsijet, Sürat Kargo, Scotty ile Yemeksepeti çalışanları üst üste eylem kararı aldı ve kontakları kapattı.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.