GündemManşetTürkiye

“Kürtaj haktır, Uludere katliamdır”

0
İSTANBUL – Kadıköy ilçesinde bir miting yapan kadınlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Her kürtaj bir Uludere’dir” açıklamasıyla gündeme gelen kürtaj ve sezaryen tartışmalarına tepki gösterdi. Kadıköy Altıyol’da saat 13.30’da 20’den fazla kadın örgütünün çağrısı ile biraraya gelen binlerce kadın “Kürtaj haktır, Uludere katliamdır” pankartları açtılar.
”Kürtaj hakkımız, bedenimiz bizimdir”, ”Kürtajı yasaklamak, kadın cinayetlerine davetiyedir”, ”Direnen kadınlar kürtajı yasaklatmayacak” ve ” Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir” yazılı dövizler taşıyan grup, renkli görüntüler şarkılar ve ritm gruplarının gösterileri eşliğinde Kadıköy Meydanı’na kadar yürüdü.
Yürüyüş boyunca kadınların öfkesi sloganlara yansıdı. “Hür doğdum hür yaşarım” parçasıyla yürüyüşlerine başlayan kadınlar sık sık “Kürtaj haktır, Uludere cinayet”, “AKP elini bedenimden çek”, “Kadın düşmanı başbakan istemiyoruz” sloganları attı. Eylemde öne çıkan vurgu AKP’nin kadınların kazanılmış haklarını gasp etmekten ve kadın bedeni üzerinde tahakküm kurmaktan vazgeçmesi yönündeydi.
Biz kadınlar kürtaj hakkımız bahane edilerek bedenimizin, emeğimizin ve geleceğimizin denetim altına alınmaya çalışıldığının farkındayız.
Kadıköy meydanında yapılan  ortak basın açıklamasında, devletin görevinin kürtajı yasaklayarak istenmeyen gebelikleri sağlıksız koşullarda sonlandırmaya mecbur bırakmak olmadığı, doğum kontrolyöntemlerine ulaşımı kolaylaştırmak olduğu vurgulandı.
Ortak basın açıklamasını okuyan sözcü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kürtajla ilgili açıklamalarını eleştirerek şu açıklamayı yaptı: “Biz kadınlar kürtaj hakkımız bahane edilerek bedenimizin, emeğimizin ve geleceğimizin denetim altına alınmaya çalışıldığının farkındayız. Ne kürtaj hakkımızın ne de bedenimizin, emeğimizin ve cinselliğimizin üzerindeki haklarımızın sınırlandırılmasına izin vereceğiz.Başbakan devletin tasarrufundaki herşeyden sorumludur. Yani Uludere Katliamı, Hopa’daki devlet şiddeti, tecavüzcülerin cezalandırılması, kadın katillerinin haksız tahrik ile taçlandırılması bizzat Başbakan’ın sorumluluğundadır. Ancak kadın bedeni cinselliği ve doğurganlığı başbakanın ve devletin tasarrufunda değildir. Başbakan işine bakmalı ve haddini bilmelidir.”
Meydan da kurulan kürsüde bir çok kadının söz alarak görüşlerini dile getirdi.CHP milletvekili Melda Onur’da eyleme destek verenler arasındaydı.
”Hükümeti, kadınların kazanılmış haklarına çoğunluğunun erkek olduğu bir yasama organı ile müdahale etmek yerine toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirecek düzenlemeler yapmaya” çağırdı
Bu hafta sonu toplanan Yeşiller Partisinin konferansında Eş Sözcü seçilen Sevil Turan da bir grup yeşil kadınla birlikte mitinge katıldı. Miting sırasında gazetemize yaptığı açıklamada, ‘’Kadının toplumda metalaştırılması kürtaj yasağı ile başlatılan süreçle devam ediyor. Bu durum kadın haklarının gaspıdır ve kadının toplumsal statüsünün devlet eliyle belirlenmesi anlamına gelmektedir’’ dedi. Hükümeti, kadınların kazanılmış haklarına çoğunluğunun erkek olduğu bir yasama organı ile müdahale etmek yerine toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirecek düzenlemeler yapmaya çağırdı. Ve  başbakana  seslenerek’’ bu beden bizim, karar hakkı da bizim olacaktır!’’ dedi.

 

 

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.