Koronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Kürt illerinde aşılama daha düşük

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Samet Mengüç, Kürt illerinde koronavirüs aşılama oranlarının diğer illere kıyasla çok daha düşük olmasıyla ilgili HDP Genel Merkezi‘nde basın toplantısı düzenledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Sağlık Bakanlığı verilerine dayanılarak 26 Haziran’da illere göre aşılama sayılarının ve oranlarının kamuoyuyla paylaşıldığını hatırlatan Mengüç, “Bu aşılama oranı düşüklüğü bir tesadüf mü yoksa bilinçli bir siyasi tercih mi?” sorusunu sordu.

Kürt illerinde aşılama oranı yüzde 22

TÜİK raporuna göre Türkiye’de aşılamanın en az yapıldığı iller sırasıyla Şırnak, Urfa, Siirt, Bitlis, Mardin, Muş, Hakkari, Diyarbakır, Batman, Bingöl, Ağrı, Iğdır ve Van.

Mengüç açıklamasında “Türkiye illerinin ortalama aşılama oranına bakıldığında 18 yaş üstü nüfusun yüzde 53’ü aşılanmışken aynı oran Kürt illeri ortalamasında sadece yüzde 22. Yani genel aşılama oranının yarısından daha az” ifadelerini kullandı.

‘Açıklama yapmaya çağırıyoruz’

“Türkiye’yi yaşanmaz hale getiren, hukuksuzluk üreten, demokrasiyi katleden bu ayrımcılıktır” ifadelerine yer veren Mengüç “Türkiye’de hak, hukuk, adalet, özgürlük talep eden, asgari düzeyde demokrat olan herkes öncelikle bu ayrımcılığa karşı çıkmak zorundadır” dedi.

bianetin aktardığına göre hükümete çağrı yapan Mengüç,”Sağlık Bakanı ve hükümeti bu konuda açıklama yapmaya çağırıyoruz. Aşılama oranlarındaki bu kırılmayı neyle izah edeceksiniz? Sizin açıklama borcunuz bakidir” tepkisini gösterdi.

‘Anadilde eğitim’

Samet Mengüç açıklamasında “Genç nüfus oranı, yüksek yaşlı nüfus oranı, Kürt halkı gerçekliği, anadilinde eğitimin ve anadilinde sağlık hakkının olmamasıyla doğrudan ilişkilidir” diyerek hükümetten. bu konuda adım atmasını istedi.

Mengüç, “Hükümetten, Eğitim ve Sağlık Bakanlığı’ndan bu hususta adımlar atılması ve açıklamalar yapılması beklentilerimizin yanında, tüm halkımızı bir kez daha bir an önce ve acilen aşı olmaya çağırıyoruz” dedi.

Yıllar içerisinde devletin ve hükümetin halkta yarattığı güvensizliğin de aşılamadaki düşük oranların sebebi olduğunu ifade eden Mengüç, “Halkımız bize güvensin ve tereddütsüz aşı olsun diyoruz” çağrısında bulundu.

Fotoğraf: HDP Basın

‘Randevu alma ve dil desteği sağlayacağız’

HDP olarak da bu konuda çalışmalar yürüteceklerini aktaran Samet Mengüç yapılacakları şu şekilde sıraladı:

  • Bunun için tüm yerellerde halkımızı bilinçlendirme çalışmaları yapacağız. Kurmancî, Kirmançkî (Zazaki), Arapça, Lazca, Çerkezce yani tüm anadillerde halka bilgilendirme çalışmaları başlatıyoruz.
  • Yerelde sağlık meslek örgütleriyle birlikte anadilde aşı olma çağrıları yaparak, gerekirse il-ilçe örgütleriyle yapılan ve milletvekillerinin de eşlik ettiği çalışmalarla esnafa, çiftçiye, köylüye giderek bilgilendirmeler yapacağız.
  • Aşı olmaya istekli olduğu halde imkansızlıklardan ötürü randevu alamayanlara randevu alma desteği sunacağız.
  • Sağlık Bakanlığı’na erişilebilir, anadilinde, farklılaşan ihtiyaçlara özgü aşılama yapması için çağrılarımıza devam edeceğiz.
  • Mevsimlik işçi göçlerinin olduğunu da gözeterek gerekirse gezici aşılama birimlerinin oluşturulması konusunda hükümete ve Sağlık Bakanlığı’na çağrı yapmaya devam edeceğiz.

You may also like

Comments

Comments are closed.