ManşetDoğa MücadelesiEkolojiYerel

Kurşunlu Köyü yeniden feldispat madenine karşı mücadeleye geçti

0

Çanakkale‘nin Bayramiç ilçesi Kurşunlu Köyü‘nde daha önce tepkiler üzerine kapatılan feldispat madeninin yeniden açılmak istenmesi ve proje için olumlu ÇED Raporu verilmesi üzerine bölge halkı ve sivil toplum kuruluşları eylem düzenledi.

Antik Kente 75 metre

Kurşunlu Köy Meydanı’nda buluşan eylemciler Zafer Madencilik tarafından açılması istenen madenin 1’inci Derece Sit Alanı olan Skepsiz Antik Kenti’ne 75 metre, köy yerleşim yerine 50, içme suyu kaynağı Bayramiç baraj göletine yalnızca 1 kilometre uzaklıkta olduğunu vurguladı.

‘Halk yok sayıldı’

Kurşunlu Köyü Halkı adına yapılan açıklamada madene karşı olma gerekçeleri şu şekilde sıralandı:

  • Madenin 2013 yılında çalıştığı dönemde yaşanan tozlanma ve gürültü kirliliğinin halkta yarattığı rahatsızlık,
  • ÇED toplantısı yapılmadığı halde ‘halkın görünüşü de dikkate alınarak’ ibaresinin yer aldığı ÇED olumlu raporunda halkı yok saymaları,

Eğim belirtilenden yüksek

  • ÇED raporunda eğimin yüzde 6 olarak gösterildiği ama hakikatte yüzde 60 eğim olduğu bilirkişi raporuyla ispatlı olması,

Deprem hattında

  • AFAD tarafından heyelan bölgesi olarak belirlemiş ve fotoğrafla doğrulanan ve belgelenen toprak kaymalarının olması olası bir depremle yüzlerce ton toprağın köyün üzerine yıkılması tehlikesini işaret etmesi ve Ayvacık-Çan fay hattının köyden geçmesi

Açıklama“Sadece 200.000 TL proje maliyetiyle planlanan yüksek kar elde etmek için bizleri, yaşam alanlarımızı meralarımızı ve en önemlisi binlerce yıllık tarihi yok etmelerine karşı bizler burada onurlu insanlar olarak 2013 yılında nasıl direniş gösterdiysek, aynı kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadeleriyle son buldu.

Ne olmuştu?

2013 yılında Zafer Madencilik tarafından yapılması istenen maden projesi, bölge halkının “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal ettirmesiyle engellenmişti. Şirket 2017 yılında tekrar ÇED Başvurusunda bulunmuş, ÇED bilgilendirme toplantısı yapılması için köye gelmişti. Burada projenin köy halkı ve destekleyen sivil toplum kuruluşlarının protestosu sebebiyle toplantı yapılamamış ve bunun ilgisi sunulmuştu.

8 Ocak 2020 tarihine gelindiğinde ise Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü resmi sitesinde ÇED Raporunun “halkın görüşü dikkate alınarak” onaylandığına dair bir yazı yayınlandı. 6 Şubat tarihinde köy tüzel kişiliği ve asıl olarak da köy halkından Bülent Özüren tarafından itiraz davası açıldı.

El ele eylemi dokuzuncu haftasını doldurdu

Kazdağları ve yöresinde maden arama faaliyetlerine karşı sürdürülen  eylemlere tepki göstermek amacıyla her Cumartesi İskele Meydanı’nında gerçekleştirilen ele ele eylemleri yedinci haftasını doldurdu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.