İklim KriziManşet

Küresel ısınma ile Akdeniz’e zehirli balık akını

0

Birkaç yıldır Bodrum‘da tek tük rastlanan balon balıkları, son bir haftada sadece Bodrum kıyılarında 50’ye yakın görüldü.

Son olarak fotoğraf sanatçısı Abdullah Ahçı’nın oltasına 6 balon balığı birden takıldı. Ahçı, “Levrek ve çipuraya olta attıkça balon balığı çıktı, üst üste balon balığı yakalayınca sürüler halinde dolaştığını anladım ve korktum. Çünkü bu balık Hint Okyanusu balığı ve zehirlidir” dedi.

Bodrum Deniz Ticaret Odası üyesi ve Bodrum Sualtı Cankurtarma Derneği Başkanı Arif Yılmaz uyardı:

“Küresel ısınmanın da etkisiyle Kızıldeniz’den Akdeniz’e göç eden 65 balık türü ve su canlısı var. Bu türlerin arasında 6 tür balon balığı yer alıyor. Balon balığı yaz aylarında üreme döneminde olduğu için yavrularını korumak üzere bir tür zehir salgılıyor. Bu nedenle yenildiğinde ölümlere ve felce neden olabiliyor. İsrail’de ölümler meydana geldiğini, Türkiye’de de bu balıktan yiyen kedilerde ölümler görüldüğünü biliyoruz.”

Dernek Başkanı Yılmaz, “Kılçığı az, eti lezzetli bu balığın üreme döneminin sona ermesinin ardından kış aylarında tüketilebileceği biliniyor, ancak balon balığıyla ilgili balıkçılarımız başta olmak üzere halkımızın da yeterli bilgiye sahip olmadığı bir gerçek. Yakalayanlar yemesin, ortada bırakmasın ve yetkililere bilgi versinler” diye konuştu. (Ajanslar)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.