Türkiye

Kürecik füze kalkanına karşı çıkıyor

0

Kürecik’te Füze Kalkanına Hayır İnisiyatifi, milletvekilleri Gürsel Tekin ve Levent Tüzel‘in katılımıyla Kürecik’te kurulması planlanan NATO Füze Kalkanı‘nı Taksim’de protesto etti.

Bianet’ten Nilay Vardar’ın haberine göre Kürecik’te Füze Kalkanına Hayır İnisiyatifi, Malatya Kürecik’te kurulması planlanan NATO Füze Kalkanı’nı protetso etmek için Galatasaray Meydanı’na yürüdü.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku vekili Levent Tüzel‘in yanında Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Halkevler, 78’liler Girişimi, Emekçi Hareket Partisi (EHP), Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) de olduğu yaklaşık 500 kişilik grup basın açıklamasını Taksim Meydanı’nda yaptı.

Açıklamadan sonra grup, “Kürecik kalkanına hayır”, “Kahrolsun ABD, işbirlikçi AKP”, “İsrail’e kalkan olmayacağız”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi” sloganları eşliğinde Galatasaray Meydanı’na yürüdü.

“ABD’nin canlı kalkanı olmayacağız”

İnisiyatif adına açıklamayı okuyan Kürecikliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Duman, 1960’lı yıllarda Kürecik halkının NATO radar üssüne karşı tavır aldığı gibi şimdi de füze kalkanını kurdurmayacağını söyledi.

Duman, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO’ya bu kadar bağımlı bir hükümetin İsrail’e kafa tutuyor görünmesinin bir aldatmaca olduğunu söyledi.

“AKP İktidarı bu projeyi ulusal çıkarlar için imzaladığını söylüyor. Ancak Kürecik’te yaşayan Alevi, Sünni, Kürt, Türk bu savaş araçlarına karşı çıkıyor. Barışa destek verecek çabalar istiyor.”

Türkiye’nin kendisine füze ile saldırcak herhangi bir düşmanı olmadığını söyleyen Duman, “koruma” gerekçesinin sadece İran’a karşı İsrail’i korumak, ABD’nin diğer halklara karşı hazırladığı savaşta Türkiye’yi canlı kalkan olarak kullanmak olduğunu belirtti.

“Hem çevreye hem sağlığa zararlı”

Duman, bölge halkı olarak sistemin çevresel ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri nedeniyle de karşı çıktıklarını vurguladı.

“Radar sitemi ve füze kalkanlarının yayacağı radyasyon ve zararlı gazlar, Malatya’nın sembolü kayısısına ve şehrin temel geçim kaynağı hayvancılığa zarar verecek.”

İnisiyatif 2 Ekim’de Kürecik’te yapılacak kitlsel mitinge İstanbul’ndan da otobüsler eşliğinde gidilerek destek verileceğini belirtti.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.