ManşetMedya-İnternet

Twitch, Türkiye’deki bazı yayıncılarının kara para akladığı iddialarına yönelik harekete geçti

0

Elektronik spor ve video oyunu akışı platformu olan Twitch, Birleşik Krallık merkezli oyun haber sitesi Dexerto‘ya Türkiye’deki kullanıcıların kara para akladığı iddialarına yönelik 150 kişiye karşı eylül ayında harekete geçildiğini bildirdi.

Twitch sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, yerel kanunları ya da Twitch kurallarını ihlal eden bütün kullanıcıların tespit edilmesi ve platformdan kaldırılması için sürekli çalışıldığı vurgulandı.

Türkiye’de bazı Twitch yayıncılarının kara para akladığı iddiaları Twitch platformunun hacklenmesi sonucu ortaya çıkmıştı.

‘Dolandırıcılık mağduru olanlar şirkete ulaşsın’

BBC Türkçe‘de yer alan habere göre, şirketin sözcüsü son zamanlarda Twitch topluluğunda Türkiye’deki kullanıcıların nasıl para kazandığına dair kaygıların ortaya çıktığını kaydederken, yasak aktivitelerde bulunan kişilere karşı gerekli önlemlerin alındığını da ifade etti.

Sözcü, “Twitch’te mali dolandırıcılığı engellemek ve dolandırıcılıkla mücadele etmek için düzenli olarak faaliyette bulunuyoruz, sadece Eylül ayında Türkiye’deki 150 kullanıcıya yönelik olarak para kazanma araçlarını istismar ettikleri için harekete geçtik” dedi.

Açıklamada, dolandırıcılık mağduru olan herkesin şirkete ulaşması gerektiği de belirtildi.

Twitch’te kara para aklama ve dolandırıcılık ağının ortaya çıkarılması ve bu kullanıcıların platformdan temizlenmesi amacıyla “Temiz Twitch” etiketiyle sosyal medyada kampanya düzenlendi.

Hacklenme sonucu ortaya çıktı

Türkiye’de bazı Twitch yayıncılarının kara para akladığı iddiaları Twitch platformunun hacklenmesi sonucu ortaya çıktı.

Hackerların platforma ait büyük bir veri setini internette paylaşması üzerine Twitch’teki yayıncıların ne kadar para kazandığı da öğrenilmiş oldu.

Verilerin paylaşılmasının ardından Türkiye’de az takipçisi olan çok sayıda kullanıcının büyük miktarlarda para kazandığının fark edilmesi kara para aklama ve dolandırıcılık iddialarına neden olmuştu.

Twitch’te Bit adı verilen sanal emtialarla takip edilen kullanıcıya farklı para miktarlarını temsil eden emojiler göndererek bağışta bulunulabiliyor. Türkiye’de canlı yayınları az sayıda kişi tarafından izlenen kullanıcılara Twitch’teki Bit’lerle yüksek meblağlarda para gönderildiği ortaya çıktı.

İddialara göre hackerlar, anlaştıkları yayıncılara çalıntı kredi kartları üzerinden Bit’leri kullanarak bağışta bulunuyor. Daha sonra da yayıncılar bu bağışların yüzde 20 ya da 30’unu kendileri alıyor, geri kalanını da hackerlara gönderiyor.

TBMM’ye soru önergesi verildi

Bu süreçte Temiz Twitch kampanyasının önde gelen isimlerinden biri Twitch’te 1,7 milyon takipçisi olan Jahrein takma isimli Ahmet Sonuç adlı yayıncı oldu.

Ahmet Sonuç, bu konuyla ilgili yaptığı açıklamalar ve iddialar üzerine bu hafta Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından ifade vermeye çağrıldı.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ise, iddiaların araştırılması için Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan‘ın yanıtlaması istemiyle TBMM‘ye soru önergesi verdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.