İklim KriziEkolojiManşetTürkiye

Kuraklık, bakteri riskini artırdı

0

kuraklikla-gelen-bakteri-riski-824073-1.

Su kaynaklarında azalma ve güneş ışınlarının etkisiyle bakterilerin koloniler oluşturduğunu anlatan Dr. Kesici, “Bu durum, suların bezelye çorbası kıvamına dönüşmesine neden olmakta. Eğirdir, Beyşehir gibi doğal göllerde bile aralık ayında mavi-yeşil alg dediğimiz siyanobakteri artışları görülüyor” dedi.

Hayvanların da içmemesi gerekiyor

Dr. Kesici, bu suları hayvanların içmemesi gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu tür sular özel bir sistemle arıtılmalı. Hayvanların su ihtiyacı da buralardan karşılanmamalı. Soruna karşı ilk adım, göl, gölet gibi su kaynaklarının, bölgesel ve ekolojik özelliklerini çok iyi bilmek. İkincisi doğal göllerde tarımsal kirlilik ve sirkülasyonunu engellemek.”

kuraklikla-gelen-bakteri-riski-824072-1.

‘Ağustos-ekimde olan artış aralıkta ortaya çıktı’

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Meriç Albay da  kurumlara çağrıda bulunarak şöyle konuştu: “Ülkemizde daha önce ağustos-ekim ayları arasında gördüğümüz siyanobakteri artışı, bu yıl aralık ayı sonunda ortaya çıktı. Değişen iklim şartları nedeniyle su yönetimi ile ilgili yetkili kurumlar siyanotoksin yönetimini öncelikli ele almalı.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.