İklim KriziManşet

Kuraklığın IŞİD gibi cihatçı terör örgütlerine yeniden güç kazandırabileceği uyarısı yapıldı

0

İklim değişikliği ile artan kuraklık güvenliğimizi de tehdit ediyor. Geçtiğimiz Cumartesi günü (1 Eylül 2018) kamuoyu ile paylaşılan ve İklimsel Güvenlik Riskleri Konusunda Uzman Çalışma Grubu tarafından hazırlanan yeni bir rapor, Irak’ın kuraklık ve iklimle ilgili diğer güvenlik sorunlarıyla başa çıkamaması durumunda IŞİD (Irak ve Şam İslam Devleti) gibi cihatçı terör örgütlerinin yeniden güç kazanabileceğini belirtiyor.

İklim Haber’de çıkan habere göre raporda şu ifadelere yer veriliyor: “Hidrolojik sınırlamaların, artan sıcaklıkların ve aşırı hava olaylarının birleşimi, temel kaynaklar üzerinde baskı oluşturuyor ve Irak nüfusunun geçim kaynağı güvenliğine zarar veriyor”.

Çalışma, iklim ile ilgili risklerin izlenmesi ve yönetilmesindeki başarısızlıkların, IŞİD ve post IŞİD terörist gruplarının kısıtlı kaynağa sahip topluluklar içinden destek görmesi ve güçlerini yeniden kazanma riskini artıracağını ifade ediyor. İslam Devleti grubu olarak da bilinen cihatçı örgüt, 2014 yılında Irak topraklarının üçte birini ele geçirmişti.

Temmuz ayında Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne sunulan su çalışması da iklim değişikliği ve güvenlik arasında net bir bağlantı kuruyor. Irak, yıkıcı bir kuraklık yaşıyor ve su seviyelerinin 1931’den beri en düşük seviyede olduğu biliniyor.

Ülkenin nehirlerindeki su akışı son yıllarda % 40 oranında küçüldü. Rapor yaşanan su kıtlığının nedenlerini şu şekilde sıralıyor:

“İklim değişikliği ve bölgedeki artan düzensiz yağış, İran ve Türkiye’den gelen su akışlarındaki düşüş, savaş sırasında altyapının zarar görmesi nedeniyle zayıf sulama sistemleri ve ekonomik ve politik yatırımların eksikliği”.

Çalışma aynı zaman uygun bir ulusal su yönetimi politikasının yokluğunun bu kritik tehditleri şiddetlendirdiğini de belirtiyor.

Tarım sektörü petrol sektöründen sonra Irak’ta en çok istihdam sağlayan sektör olurken, Tarım Bakanlığı bir dizi mali sorun ile boğuşuyor. Su Kaynakları Bakanlığı da mali sıkıntılar yaşarken yirmi yıldan fazla süredir devam eden planlara rağmen ülkenin su altyapısını modernize etmeyi başaramadı.

Bağdat’ın komşuları ile su kaynaklarının adil dağıtımı konusunda resmi anlaşmaları bulunmuyor.

Raporda, az miktarda yağmur ve komşu ülkelerdeki baraj projelerinin, Dicle Nehri kıyılarında yaşayan yedi milyondan fazla insanı yer değiştirme riskiyle baş başa bıraktığı da ifade ediliyor. Su kıtlığının özellikle kırsal alanlarda toplumlararası gerginlikleri artırabileceği vurgulanıyor.

 

(İklim Haber)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.