DoğaKazdağları GünlüğüManşet

Kumarlar’dan devlete: Verdiğiniz sözleri tutun

0

Çanakkale Kirazlı’da altın madeni açmak isteyen Alamos Gold’un Türkiye taşeronu Doğu Biga Madencilik’in Kumarlar Köyü’ne inşa etmek istediği baraj projesi için, köylülere mera alanları boşaltmaları baskısı yapıldığı bildirildi.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün meralara giden yolun barajın altında kalmasından dolayı yeni bir güzergahtan yol verme teklifinin, önce “yolu madenciye yaptıracağız” söylemine oradan da “meranızı terk edin” noktasına vardığını belirten köylüler, yetkililerin sözlerini tutmasını istiyor.

Baraja karşı köylülerle birlikte direnen Su ve Vicdan Nöbeti aktivistleri, köylünün bilgisi olmadan, etüd çalışması yapılmadan, tarımsal sulama ihtiyacı için gerekli su miktarı tespit edilmeden, barajın içme ve kullanma suyu için yapıldığını iddia eden kurum ve şirketin, baraj sahasında kaldığı için köylülere meralarını boşaltmaları konusunda baskı yaptığını bildirdi. Barajı besleyecek havza için ÇED olumlu raporu alan şirketin bölgede bir kurşun madeni olduğundan bihaber olduğuna dikkat çeken aktivistler, kamulaştırılacağını iddia ettikleri meralar için köylülerin çevrecilerle birlikte hareket etmemesi için propaganda yaptıkları kaydedildi.

Aktivistler adına açıklama yapan Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Pınar Bilir şunları söyledi: “Kirazlı Altın Gümüş İşletmesi Kapasite Geliştirme Nihai ÇED Raporu’nda yeri olmayan Kumarlar Köyü’ne inşa edilecek Altınzeybek-2 barajının nereden çıktığını öğrenmek adına ilgili kurumları ziyaret ettik. Hiçbir kurumdan bu baraja ilişkin net bilgi edinemedik.  Doğu Biga Madencilik ‘in inşa ettiği,  inşaat kontrollerinin DSİ 25. Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı şantiye önündeki tabeladan öğrendiğimizde, kurumlarla yazışarak yapılan protokolün tarafımıza iletilmesini istedik. Müdürlük sadece inşaata ait bir protokol olduğu, su kullanımına dair herhangi bir protokol yapılmadığını bildirdi.”

Köylünün tarımsal sulama için yapıldığını düşündükleri barajın madenin kullanımı için inşa edildiğini söyleyen Bilir, geçen aralık ayında ilgili kurumların yetkilileri ve yerel idarelerin köyü ziyaret ederek, köylülere, barajdan Kumarlar, Dumanlı ve Şerbetli köylerine ait 3500 dönüm arazinin sulanacağı, baraj nedeniyle meralarına ulaşacakları yolu kalmayan köylünün yolunu açacaklarını belirtmesine rağmen,  bu sözlerin yerine getirilmediğini anlattı: .

İki ay sonunda Kumarlar Köyü’nde gelinen nokta şudur; Su Pompaj Sistemi ile sulanabilecek köyün tek bir yöndeki tarım arazisi toplamı 3500 dönümdür. Yani bu baraj tarımsal sulama amaçlı yapılmışsa, barajın bütün suyunun sadece bu amaçla kullanılması Kumarlar, Duman ve Şerbetli Köyleri için yeterlidir. Ancak barajda hem tarımsal sulama, hem içme suyu kaynağı hem de maden için yeterli su kapasitesi yoktur. Su Pompaj Sistemi’nin köylü için masraflı olacağı, ısrarla bunun köylü tarafından karşılanamayacağı belirtilirken görünen odur ki tarımsal sulama için inşa edildiği söylenen barajın asıl hizmet edeceği alan madendir. “

Aktivistler, yetkilileri vatandaşları birbirine düşürmeye çalıştıkları basit oyunlar yerine verdikleri sözleri tutmaya, bir devlet kurumu gibi hareket ederek vatandaşa hizmet etmeye davet etti.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.