Kültür-SanatManşet

KuirFest’de bugün, “Bu eve hoşgeldiniz” Büyülü Fener’de

0
Pulitzer ödüllü Amerikalı şair Elizabeth Bishop’un dünyasını anlatan filmi Bu Eve Hoşgeldiniz (Welcome To This House, 2015)in ikinci gösterimi bugün Kızılay Büyülü Fener'de

Pembe Hayat KuirFest, Ankara semalarını gökkuşağı renklerine boyamaya devam ediyor. Festivalde bugün kurmaca uzun metraj filmler ve belgesellerin yanı sıra BFI işbirliğiyle hazırlanan seçkiler de izleyici karşısına çıkacak.

BFI Flare Kısa Seçkisi ve Britanya’nın Qara Kuir’leri KuirFest’te!

Kuir sinemanın en önemli isimlerinden Barbara Hammer’ın, Pulitzer ödüllü Amerikalı şair Elizabeth Bishop’un dünyasını anlatan filmi Bu Eve Hoşgeldiniz (Welcome To This House, 2015) saat 21.30’da Büyülü Fener’de ikinci kez KuirFest izleyicisinin karşısına çıkacak. Film, Bishop’un lezbiyen bir sanatçı olarak var olma mücadelesini, şairin yaşadığı mekânlarda, dostluklarının ve aşklarının izlerinde araştırmaya çıkıyor.

Pulitzer ödüllü Amerikalı şair Elizabeth Bishop’un dünyasını anlatan filmi Bu Eve Hoşgeldiniz (Welcome To This House, 2015)in ikinci gösterimi bugün Kızılay Büyülü Fener'de

Pulitzer ödüllü Amerikalı şair Elizabeth Bishop’un dünyasını anlatan filmi Bu Eve Hoşgeldiniz (Welcome To This House, 2015)in ikinci gösterimi bugün Kızılay Büyülü Fener’de

Pembe Hayat KuirFest dünya kuir sinemasının nabzını tutmaya devam ediyor. Britanya Film Enstitüsü’nce (BFI) düzenlenen Flare LGBT Film Festivali işbirliğiyle hazırlanan seçki 13.00’te Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde (ÇSM) izlenebilir. Seçkide; Evan Ifekoya’nın ırk, cinsiyet ve kimlik üzerine düşünürken kuir kavramını tartışmanın merkezine oturtan kısa müzik videosu Cinsiyet Şarkısı (The Gender Song, 2015), şişmanlık aktivizmi ve LGBT hakları üzerine çalışan yazar Charlotte Copper’ın çektiği, üç kuir’in egemen estetik anlayışının dayattığı zayıf ve ince görünme baskısıyla dalga geçtikleri eğlenceli müzik videosu Tatlı ve İnce (Lovely and Slim, 2010), drag queen’lerin dünyasına yakından bakan belgesel O (s’HE, 2013), kuir ikon JD Samson’un Medea rolünde yer aldığı Medea (2013), Raindance’te En İyi Kısa Film ve Afrika Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Uluslararası Kısa Film seçilen Görünenin Ötesinde (Beyond Plain Sight, 2014), Tanya Shed’in 16 mm ile çekilmiş ritüeli andıran siyah-beyaz filmi Gönülçelen (Delilah, 1994), izleyiciyi 1988 Thatcher İngiltere’sine davet eden Anın Devrimcisi (Small Time Revolutionary, 2010), fotoğraf ve trans kimliği arasındaki ilişkiyi mercek altına alan Bütün Gözler Üzerimde (All Eyes On Me, 2013), inanç ve yalnızlık ilişkisini araştıran Müritler (The Followers, 2015) filmleri yer alıyor.

Dün ilk kez KuirFest izleyicisiyle buluşan Azgın Hayat (Stud Life, 2012) bir kez daha festival takipçileriyle olacak. BFI işbirliğiyle hazırlanan ‘Qara Kuir: Britanya’ seçkisinde yer alan film, saat 18.30’da ÇSM’de gösterilecek. Campbell X’in ilk kez yönetmen koltuğuna oturduğu Azgın Hayat, izleyenleri arkadaşlık ve aşk arasında kalan JJ ve Seb üzerinden, toplumsal cinsiyetin havada uçuştuğu, arzunun ise çok katı kurallara tabi tutulduğu Londra’nın kentsel ortamının daha önce hiç görülmemiş bir yaşam dilimine götürüyor.

‘Gökkuşağının Altında’ Bugün

https://youtu.be/jYVPKZq74Ck

Dünya festivallerinde dikkat çeken, ödüllü yapımların yer aldığı ‘Gökkuşağının Altında’ bölümünün bugünkü ilk filmi, punk-rock ruhu ve asla düşmeyen temposuyla Yalnız Yıldızlar (Estrellas Solitarias, 2015). Bir gece kulübünde sahne alan havalı Valentina ile dikkat çekmekten uzak ev arkadaşı Joana’nın acı tatlı hikâyesine odaklanan film saat 15.00’te ÇSM’de gösterilecek. ‘Gökkuşağının Altında’ bölümünün en ilginç yapımlarından Sonsuz Aşk (Amor Eterno, 2014) 16.45’te bugünün Kızılay Büyülü Fener açılışını yapıyor. Marçal Forés imzalı film, orta yaşlı bir öğretmen olan Carlos’un, ders çıkışlarında ziyaret ettiği, şehrin dışında, ormanlık bir alanda bulunan çark mekânında öğrencisi Toni ile karşılaşmasını konu ediniyor. Catherine Stewart’ın Out in Africa Gey & Lezbiyen Film Festivali işbirliğiyle tamamladığı, aynı zamanda ilk uzun metrajlı filmi Sen Bakmazken (While You Weren’t Looking, 2015), farklı kuşaklardan karakterleri aracılığıyla Güney Afrika’nın yakın tarihini cinsiyet ve sınıf merkezli çatışmalar üzerinden ele alıyor. Sen Bakmazken, 19.00’da Kızılay Büyülü Fener’de gösterilecek.

‘Kuir Belgeseller’de Bugün

Kuirfest, BFI Flare işbirliğiyle programlanan ‘Qara Kuir’ bölümünde Britanya siyah kuir sinemasının önemli ismi, sinema ve tiyatro yönetmeni, oyuncu Topher Campbell’ı yönetmenliğini üstlendiği iki filmle programına konuk ediyor.

30

‘Gökkuşağının Altında’ bölümünün en ilginç yapımlarından biri de Marçal Forés imzalı Sonsuz Aşk (Amor Eterno, 2014). Film, orta yaşlı bir öğretmen olan Carlos’un, ders çıkışlarında ziyaret ettiği, şehrin dışında, ormanlık bir alanda bulunan çark mekânında öğrencisi Toni ile karşılaşmasını konu ediniyor. Gerilim ve arzu dolu bu karanlık aşk hikâyesi, fantastik ve korku filmi unsurlarıyla tür sinemasına göz kırparken, arzu ve ölüm arasındaki ilişkiyi sorguluyor.

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.