ManşetTürkiyeUncategorized

küçük İskender son yolculuğuna uğurlandı

0

Şair küçük İskender, mezun olduğu Kabataş Lisesi’nde düzenlenen tören sonrası öğle vakti Ortaköy Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Şair küçük İskender (Derman İskender Över) bugün son yolculuğuna uğurlandı. Sanatçı için mezun olduğu okul olan Kabataş Lisesi‘nde sabah saatlerinde bir tören düzenlendi. Sanatçılar, arkadaşları ve sevenlerinin katıldığı törende, şairi yakından tanıyan isimler de konuşma yaptı.  küçük İskender, öğle vakti Ortaköy Camii‘nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Törende konuşma yapan bazı isimler ve söyledikleri şöyle:

Baykam: Çınlayan kahkasıyla hatırlayacağız

Ressam Bedri Baykam yaptığı konuşmada küçük iskender’in sonsuza denk genç kalacağını söyledi: “Kızdığım, kadere isyan ettiğim nokta en verimli zamanında kader onu aldı. Bodrum’da kurduğu güzel dünyada eminim daha ne şiirler, piyesler yazacaktı. küçük İskender artık sonsuza dek genç kalacak. Gelecek kuşak ve yüzyıllara kendimizden emin bir şekilde uğurluyoruz onu. Kâh Beyoğlu kâh Bodrum’da çınlayan kahkahasıyla yaşatacağız.”

Fişekçi: Geçmiş şiiri özümsemiş, kendi şiirini yaratmıştı

Yazar ve çevirmen Turgay Fişekçi ise şöyle konuştu: “İskender sadece günümüzün önemli bir şairi değil hepimizin kardeşi, arkadaşı, dostuydu. Günümüzde belki de zor bulunur iyilikte bir insandı. Belki de onu tanıyanlar en çok o dostluğunu özleyecekler. Bizim çok zengin bir çağdaş şiirimiz var. Bunu da Cumhuriyetimize borçluyuz. İskender’in şiiri bütün bu gelişimlerin son halkasıdır diyebiliriz. Hem geçmiş şiiri özümsemiş hem de ona kendi dilini katarak yepyeni bir şiir yaratabilmiş. Şiirimizde bu büyük gelişim ve değişimleri yaratmış kuşakla birlikte anılacak İskender.

Bonomo: Sağlığının iyiye gittiği illüzyonunu yutturdu bize

Müzisyen Can Bonomo da şairi en son İstanbul’da Cumhuriyet Meyhanesi’nde kutladıkları “Ölmeme Günü”nde gördüğünü aktardı: “İskender ile en son ‘Ölmeme Günü’ için Cumhuriyet Meyhanesi’nde buluştuğumuzda karşılaşmıştık. Bastonuyla gelmişti. Eski şairleri konuştuk. “Nasıl ölmedim ama!” dedi. “Ölmeme Günü’nde benim burada olmam manidar bir şaka oldu” dedi ve güldük. O gece sağlığının iyiye gittiği illüzyonunu yutturdu bize.

İskender çok özel bir insandı. Böyle bir günde arkasından methiyeler dizilmesini  istemeyecek kadar mütevazıydı. Bir gün onu ziyaret ettiğimde televizyonda maç izliyordu. “Şair adam maç izler mi?” diyerek takıldım. “Sen şair olduğumu anlayacaksın diye bütün gün pencerene kuş izleyecek değilim. Maç var, maç izliyorum.” dedi. Bu sözünü hiç unutmayacağım.

Şair bir süper kahraman değil yazma hakkı olan kişidir. . Onu şair yapan şey topluma kabul ettirdiği şiiridir. İskender’i yaşatmak istiyorsak şiiri yaşatmalıyız. İnsanî davranışları ve zaaflarıyla hatırlamalıyız. Şiir okuyalım, şiir yazalım. Bunları yaparken istersek maç izleyelim, istersek oyunlar oynayalım.”

Kadayıfçı: Hepimizin can arkadaşıydı

Kabataş Lisesi’nden arkadaşı Ruhi Kadayıfçı ise dostunu şu sözlerle uğurladı: “Kabataş Erkek Lisesi’nde başlayan süreçte aynı sınıftan 4 kişi Cerrahpaşa’yı kazandık. Son zamanlarında yanındaydım hep. Söyleyeceğim tek söz: Ölürse ten ölür canlar ölesi değil. Hepimizin can arkadaşıydı.”

Karakaş: En çok da kimlik savunmasıyla bilinen bir insandı

Eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş da şöyle konuştu: “Nazım’ın bir başka türlü çizgisini sürdüren ve kalıcı olan bir şairdi. Fakat başka özellikleri de vardı. Bence İskender en çok kimlik savunmasıyla bilinen bir insandı. Kimlikleri özgürce yaşayamazsak, yaşatamazsak bu dünya da yaşanacak bir dünya olmaktan çıkar. Her türlü kimliğin özgürce dile getirilmesi onun bizden talep ettiği önemli bir şeydi.”

 

küçük İskender, törenin ardından götürüldüğü Ortaköy Camii’nde kılınan cenaze namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.