ManşetLGBTİ+

Küba’nın ilk ‘eşcinsel oteli’ yeniden açıldı

0
Küba‘nın ilk LGBTQ oteli olarak bilinen Rainbow Hotel, aralık ayında yeniden açıldı.

Açılış için hükümetin organize ettiği bir turla Cayo Guillermo’daki lüks otele götürülen basın mensuplarını file çoraplı ve yüksek topuklu bir dansçı grubunun karşıladığı belirtildi.  kendilerini karşıladı.

BBC ‘nin aktardığına göre, girişin hemen üzerine de bir gökkuşağı bayrağı yerleştirildi.

Ancak otelin misafirleri ve turistler sahilde yürüyüş yaparken veya havuz kenarında beş yıldızlı bir hizmet alırken ülkede eşcinsel topluluklara farklı yaklaşılabiliyor. 

Fidel Castro’nun ilk dönemlerinde eşcinsel erkekler ve kadınlar “yeniden eğitim” adı altında çalışma kamplarına gönderiliyordu. Yine de o günlerden bu yana değişimler de yaşandı.

Ülkede, LGBT+’lara yönelik tutum ve kabul , son yıllarda daha ılımlı hale geldi. 2018’de  yılında Ulusal Meclis , Şubat 2019’da yapılacak anayasa referandumuyla eşcinsel evlilikleri yasallaştırmak için oy kullanmıştı, ancak daha sonra bu, Anayasa taslağından çıkarıldı.

2019 Mayıs’ında ise Hükümet, eşcinsel evlilikleri onaylayacak yeni Aile Yasası üzerinde çalışıldığını duyurdu. Bu ay Meclis’e getirilmesi beklenen yeni taslak kabul edilirse eşcinsel evlilikler de yasal olacak.

Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelinde ayrımcılık da Küba’da yasa dışı.

Esnaf da memnun

Küba hükümeti ve Rainbow Hotel’in sahibi olan MGM Muthu Hotelleri, otelin açılmasını ülkedeki değişimin bir kanıtı olarak gösteriyor. İlk olarak 2019’da açılan otel, ABD‘nin yaptırım uyguladığı işletmeler arasındaydı. Hemen ardından koronavirüs pandemisi patlak verince, otel iki yıl boyunca kapalı kalmıştı. Şimdi turistler yeniden Ada’ya gitmeye başlayınca otel de açıldı.

Kanada’dan otele giden Kevin McGarth, “Buraya geldiğimizde bize toleransın buradaki tek çıkış yolu olduğunu ve tolerans göstermediğimiz anda buradan çıkarılacağımızı belirten bir kağıt imzalattılar” diyor. 

Sahillerin dışında, normalde turistlerle dolu olan Eski Havana‘da da geçen  Covid-19 salgını sebebiyle turistlerin oranı yüzde 70 oranında düştüğü belirtiyor. Hükümetin turizmi teşvik etmek amacıyla oteli açtığını düşünen Küba esnafı da durumdan memnun. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.