DünyaManşet

Küba’da Castro döneminin sonu: Yeni lider Miguel Diaz-Canel

0

Küba’da mevcut Başkan Yardımcısı Diaz-Canel’in Raul Castro’dan sonra başkan olması kesinleşti.

Küba Ulusal Meclisi, ülkede Castrolar dönemini sona erdiren toplantısında, Başkan Yardımcısı Miguel Díaz-Canel’i, Devlet Başkanı Raul Castro’nun selefliği oylamasında tek aday olarak belirledi.

Böylece Meclis’te yapılacak oylama bir formaliteye dönüştü.

Raul Castro ve Diaz-Canel (soldan sağa)

Oylama sonucunun duyurulmasından sonra, 86 yaşındaki Raul Castro resmen görevini Diaz-Canel’e devredecek.

Bununla birlikte, Raul Castro 2021’e dek Komünist Parti Genel Sekreterliği görevini yürütecek.

Uzmanlar, yeni devlet başkanı Diaz-Canel’in ülkenin günlük yönetiminden sorumlu olacağını, Raul Castro’nun perde arkasındaki nüfuzunu söyleyeceğini ve büyük ihtimalle genel olarak siyasette son sözü söyleyen figür olacağını söylüyor.

Diaz-Canel kimdir?

Küba Devlet Konseyi’ne 2013’te atandığında pek bilinmeyen bir isim olan Dial-Canez, daha sonra Raul Castro’nun sağ kolu oldu.

Son beş yıldır Devlet Başkanlığı ve iktidar devri için hazırlanıyordu. Ancak 57 yaşındaki Diaz-Canel’in Başkan Yardımcısı olmasından önce de uzun bir siyasi kariyeri vardı.

Nisan 1960 doğumlu Diaz-Canel elektrik mühendisliği eğitimi gördü ve siyasi kariyerine 20’li yaşlarındayken Santa Clara kentindeki Genç Komünist Birliği’de başladı.

Bir yandan üniversitede mühendislik dersleri veren Diaz-Canel Geç Komünist Birliği’nde giderek yükseldi ve 33 yaşında Genel Sekreter Yardımcısı oldu.

Raul Castro, Diaz-Canel’i “ideolojik sağlamlığıyla” övdü.

 

(Gazete Duvar)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.