DoğaEkolojiManşet

Krom şirketi Güneş Çayı’nı madene pompalayacak

0

Kangal’da özel bir şirket,  yörenin tek su kaynağı olan Güneş Çayı’nın suyunu, işlettiği krom madeninde kullanmak üzere madene pompalamak için çalışmalara başladı.

Sivas’ın Kangal ilçesi, Yellice-Kuluncak mevkiiinde AKSU Madencilik tarafından işletilmekte olan krom madeni, Çetinkaya, Güvenkaya, Keçikaya, Güneş, Karakuzulu, Bahçeli, Cürek, Divriği boyunca akan Güneş Çayı‘nın ( Karaboğaz Çayı) suyunu moto-pomp ile madene pompalamak istiyor.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, pompa sistemin Güvenkaya Köyü‘nün yaklaşık dört km yukarısında çay yatağına kurulacak.  Kanal açmak için kepçe çalışmalarına başlayan AKSU Madencilik yetkilisinin belirttiğine göre, çaydan saatte en az 300 m3 su çekilecek.

TEMA Vakfı üyesi, çevre aktivisti Güneş Gürsoy, bunun gerçekleşmesi halinde yaz ve sonbahar aylarında çayın kuruyacağını ve milyonlarca balığın öleceğini kaydetti.  Gürsoy’un verdiği bilgilere göre, 50 km uzunluğunda yapılmasın planlanan kanal yüzünden, aralarında yaban keçisi, vaşak, Anadolu parsı, çizgili sırtlan, su samuru, doktor balığı üveyik gibi nesli tükenme tehlikesi altında olanlar da dahil, hayvanların suya erişimi de engellenecek.

Yöre köylüleri de vadideki 10 köyün susuz kalacağını, tarla ve bahçelerini sulamayacaklarını, çay yatağında bulunan yaklaşık iki milyon ağacın da kuruyacağını belirtiyor

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.