Doğa MücadelesiManşetSağlıkYerel

Köylülerden Bakırtepe altın madeninin kapasite artırmasına tepki

0

Sivas‘ın Kangal ilçesindeki Pınargözü, Eğricek ve Elkondu köylerinin sınırları içerisindeki Bakırtepe‘de siyanürle altın arama çalışmaları yapan Koç Holding‘e bağlı Demir Export, altın madeninde kapasite artırımına gitmek için ÇED toplantısı düzenledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Demir Export şirketi yetkilerinin katıldığı toplantıda, projeyi başından beri istemediklerini söyleyen köylüler de taleplerini açıkladı.

Koç Grubu mahkeme kararlarını ciddiye almıyor

Artı Gerçek‘ten Gül Gündüz‘ün haberine göre Bakırtepe Çevre Platformu üyesi Hüsne Gölbaşı, yaptığı konuşmada, şirketin çevreye verdiği zararı anlattı:

Bakırtepe Demir Export’un çıkardığı altın madenine biz zaten yabancı değiliz, 2013 yılından beri bu altın madeni için ruhsat alındı. Biz üç kez yürütmeyi durdurma kararı aldık. Bütün canlıların yaşam alanlarına geri dönülmez zararlar veriyorsunuz. Mahkemeler bu yüzden sizin maden çıkarmanızı engelliyor. Ancak Koç Grubu kararları ciddiye almıyor. Kapasite artışı derken yeni alanlara yönelecekler.

Gölbaşı ayrıca şirketin yöneleceği Naldöken bölgesinin, su havzalarının beslendiği noktada yer aldığına dikkat çekti:

Biz Bakırtepe’de altın işletmeciliğine karşıyız. Hükümet olarak da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak da destek sunarken suç işliyorsunuz. Burada yaşam alanlarımıza zarar verecek her şeye hayır diyoruz. Bu arsenikli sularla canımızı aldınız doymadınız mı? Onun için çekip gidin.

Gölbaşı’nın konuşması köylüler tarafından alkışlandı. Köylüler, konuşmanın ardından toplantıyı terk etti.

Demir Export’un demir madeni aramaları sırasında Pınargözü Köyü’nde de gözle görülür tahribatlar yaşandı, ancak yargı kararlarına rağmen şirket çalışmalarını durdurmadı.

You may also like

Comments

Comments are closed.