İzmir Bergama Kozak Yaylası’nda Perperene Antik Kenti’nin de bulunduğu yaklaşık 40 bin hektarlık alanda granit ocağı projesi için ÇED süreci başlatıldığını ilan etti.
Egeli Gazete‘den Kerim Yeğinboy‘un haberine göre, İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Bergama Kozak Yaylası’nda 39 bin 847 hektarlık alanda granit ocağı açılması için ÇED süreci başlatıldığını ilan etti.
Omsan Mermer Sanayi Ticaret A.Ş tarafından hazırlanan ve Müdürlük tarafından ilan edilen ÇED dosyasında, proje konusu granit ocağı ruhsat sahasının toplam 66 hektar büyüklüğünde olduğu belirtildi.
ÇED dosyasında, “Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre ruhsat sahası içerisinde ve ÇED alanı civarında fıstıklık ve bağ gibi vasıflı şahıs alanları yer almaktadır. Ayrıca proje alanına yaklaşık 1,04 km mesafede ve alanın güneydoğusunda Perperene Antik Kenti bulunmaktadır” bilgisi yer aldı.
Bergama‘nın kuzeybatısında, Aşağıbey Köyü ve Okçular Köyü‘nün üst tarafında yer alan Perperene Antik Kenti, eski bir Roma yerleşkesi. Antik kentin etrafı, Türkiye‘nin en önemli fıstık çamlarıyla çevrili.
Strabon ve Bizanslı Stephanos’un da isminden söz ettiği, fıstık ormanlarıyla ünlü Perperene Antik Kenti, içerisinde tapınak, hamam, amfi tiyatro ile iki sur kalıntısı barındırıyor. Antik dönemde Mysia olarak geçen bölgede, agora (pazar yeri) kalıntıları, etrafa yayılmış işlenmiş taşlar, sütunlar ve mezarlıklar bulunuyor.
Birinci Derece Arkeolojik SİT alanı olan bölge aynı zamanda orman alanı içinde kalıyor.
Perperene Antik Kenti’nin de yer aldığı alanda yıllık 19 bin 200 metreküp taşın çıkarılacağı alanda, dinamit de dahil patlayıcı da kullanılacak. ÇED dosyasında patlayıcılarla ilgili şu bilgiler verildi:
“Proje konusu faaliyet alanında granit cevherleşmesi sert bir yapı gösterdiğinden ocak işletmeciliği trimex ile delme, patlatma diğer bir ifade ile ön kesme yöntemi kullanılarak malzeme gevşetmesi yapılacaktır.Patlayıcı madde, ocaktan granit çıkarılmasında kullanılacak olup, ruhsat alanında depolama yapılmayacaktır.
Proje kapsamında ocak alanında gerçekleştirilecek patlatma faaliyetlerinde patlayıcı olarak trimex (ön kesme uygulamaları için kapsüle duyarlı emülsiyon patlayıcı) ve yemleyici dinamit kullanılacaktır.”
Söz konusu ÇED dosyası ile ilgili İnceleme Değerlendirme Toplantısı 15 Mayıs 2022 tarihinde yapılacak.
Türkiye’nin en zengin fıstık çamı (pinus pinea) havzalarından Kozak Yaylası, aynı zamanda kuvars, granit mermer gibi zenginlikleriyle maden tehdidi altında kalıyor. Antik kentlerin bulunduğu alanda, yerin altında da antik eserler bulunduğu tahmin edilmesine rağmen Bergama ve Kozak Yaylası’nda çok sayıda taş ocağı faaliyet gösteriyor.
Daha önce yapılmak istenen pek çok taş ocağı projesi bölge sakinlerinin ve çevre örgütlerinin direnişiyle karşılaştı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…