Doğa MücadelesiManşetYerel

Köyüne HES yaptırmak istemeyen Fındıklılara ‘jandarmaya direnme’ davası

0

Haber: Sıla ERTAŞ

*

Rize Fındıklı’da Meyvalı Köyü‘ndeki Pisxala Deresi üzerine yapılmak istenen HES için ölçüm yapılmasını engelleyen köylüler, aylardır açılan kamu  davalarıyla uğraşıyor.

Geçen eylül ayında, bölge halkının mücadelesiyle doğal sit alanı ilan edilen ve HES yapılamayan tek vadi olan Arılı Vadisi‘ndeki dere için debi ölçümü yapmaya gelen sivil giyimli kişileri köy halkı engellemişti. Kim oldukları bilinmeyen kişilerin daha sonra DSİ’den geldiği açıklandı, ancak köy halkı, söz konusu kişilerin adını vermedikleri bir şirket görevlisi olduklarını söylediklerini ve bu kişilerin kendilerini tehdit ettiğini aktardı.

İlk girişimin ardından köyü terk eden kişiler, yaz başında tekrar Meyvalı’ya gelerek ölçüm yapmak istediyse de köy halkının engellemesiyle yine çalışma yapılamadı.

Yaşanan tartışma üzerine köye gelen Jandarma, koruma altında ölçüm yapmak isteyen kişileri kent merkezine götürdü. Köylüyü tehdit eden kişileri polise teslim etmek isteyen halk ve bu kişileri vermek istemeyen jandarma arasında yaşanan kargaşada, köylüler darpla suçlanarak dört kişi gözaltına alındı.

Dava sürecinde şirket çalışanlarıyla köylüler arasında uzlaşma sağlandı ve  dava düştü.  Ancak görevli olmadığı bir alanda şirket çalışanlarını koruyan jandarma darp iddiasıyla yaptığı suç duyurusunu sürdürdüğü için köylülerden Avni Ertaş, Behçet Ertaş ve Hüseyin Acar, bugün yeniden Pazar Adliyesi 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkarıldı.

Avni Ertaş, duruşmanın ardından davanın insana ve insanlığın bütün iyi ve güzel gelişimine yönelik bir saldırı olduğunu söyledi. Son bir kaç yıldır sürekli rahatsız edildiklerini anlatan Ertaş, kendilerine destek verilmesini ve her akan suyun üzerine HES yapma sevdasından vaz geçilmesini istedi. “Vatandaş yalnız değil” diyen Ertaş, “Asıl onuru zedelenen bizleriz” diye konuştu.

Behçet Ertaş, yıllardır yaşam alanlarını koruma mücadelesi verdiklerini hatırlattı, Hüseyin Acar da davalarının suyun, kurdun, kuşun, insanın ve insanlığın davası olduğuna vurgu yaptı: “Biz kendimizi değil, yaşamımızı, yaşam alanlarımızı savunuyoruz.”

Davalılar, sunulan kayıtlar ve iki kişinin tanıklığıyla halkın lehine kanıtlanan suçlamanın düşürülmesini ve şirket çalışanlarının da tanık olarak dinlenmesini talep etti.

Vadideki mücadele 20 yıldır sürüyor

Arılı Vadisi’nde 24 ayrı HES projelendirilmiş durumda. Yöre halkının başvurusu üzerine Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 2000’de vadiyi ‘Doğal sit’ alanı ilan etmişti.

Bölgede HES inşa etmek isteyen Zeki Enerji şirketi, proje önünde engel olan vadinin ‘Doğal sit’ alanı özelliğinin kaldırılması için Rize İdare Mahkemesi’ne dava açmış, ancak dava reddedilmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü‘nden bir heyet ise 2018’de bölgeye giderek  ‘Potansiyel Doğal sit alanlarının ekolojik temelli bilimsel araştırma projesi’ kapsamında inceleme yapmak istedi Heyetin yapacağı inceleme ile vadinin ‘Doğal sit’ özelliğinin kaldırıp, HES projelerinin önünün açılacağını öne süren vatandaşlar, yine heyetin önünü kesmişti.

İddianamede ne var?

Kamu davası olarak açılan son davada savcı, debi ölçümü yapmak isteyen kişilerin Devlet Su İşleri personeli olduğunu belirtiyor. Ancak köylülerin ifadesi, gelen kişilerin DSİ personeli değil, özel bir şirket elemanı oldukları yönünde.

İddianamede, şüphelilerin görevi başındaki memura direnmek ve darp etmek suçlarından “Cebir suretiyle görevi yaptırmamak için direnme” ve alenen hakaret suçlarından cezalandırılmasını talep ediliyor.

Savcının talepleri arasında köylülerin TCK 53’üncü maddeye göre belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılması da isteniyor. Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma, işlemiş olduğu suç nedeniyle toplumla güvene dayalı ilişkisi zedelenen kişinin belli bir süreyle, sürücü belgesinin geri alınması, bir meslek veya sanatın belli bir süre yerine getirilmesinin yasaklanması gibi  bazı hakları kullanmasının yasaklanması anlamına geliyor.

Davanın bir sonraki duruşması, şirket çalışanlarının tanıklığı talebiyle 12 Ekim tarihine ertelendi.

You may also like

Comments

Comments are closed.