ManşetTürkiye

Köşk’ten şikeye ve bedelliye onay

0

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, uzun zamandır tartışma konusu olan bedelli askerlik ve şike yasasını onayladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile “Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun“u onayladı.

Abdullah Gül, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) onayıyla geçen hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçen ile “Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”u veto etmişti.

12 yıl sonra gelen bedelli

Cumhurbaşkanı’nın onayıyla birlikte başlıca tartışma konularından olan “bedelli askerlik” için kapı resmen açılmış oldu. Sayılarının 1 milyon civarı olduğu tahmin edilen asker kaçağının bulunduğu Türkiye’de en son bedelli askerlik uygulaması 1999’da yapılmıştı.

Atılan bu adımla birlikte, 31 Aralık 2011 itibariyle 30 yaşından gün almış olanlardan 30 bin lira para verebilenler hiç askerlik yapmayacak.

Bedelli askerlikten faydalanmak isteyenlerin altı ay içinde askerlik şubelerine başvurarak 30 bin lira yatırması gerekiyor.

Toplanan paraların hayatını kaybeden askerlerin yakınları ve gaziler için kullanılacağı açıklandı.

“Şike yasası”na onay

Gündemin bir diğer tartışmalı konusu olan ve “Şike yasası” olarak geçen “Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” da Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylandı.

Gül, geçen hafta Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) dışında mecliste grubu bulunan partilerin onayıyla Çankaya Köşkü’ne gönderilen yasayı veto etmişti.

Aynı şekilde Köşk’e gönderilen yasa, ikinci kez veto yetkisi bulunmayan Gül tarafından kabul edildi. Gül, daha önce yaptığı açıklamada, konunun Anayasal bir konu olmadığını ve Anayasa Mahkemesi’ne gitmeyeceğini açıklamıştı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.