GündemManşetTürkiye

Babacan’ın partisinin kuruluş dilekçesi bugün veriliyor

0

AKP’den istifa eden eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, FOX Tv’de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu Çalar Saat programına katıldı. Babacan, partisinin resmî kuruluş dilekçesini bugün İçişleri Bakanlığı’na vereceklerini açıkladı.

Ali Babacan, İsmail Küçükkaya’nın, “Partizin adı adı Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) mi olacak?” şeklindeki sorusuna, “Partinin ismi çarşamba günkü lansman programında teyit edeceğiz. Bu çıkan isim olabilir de, başka bir isim de olabilir” dedi.

Ali Babacan’ın açıklamaları şöyle:

  • Partinin ismini çarşamba günü tanıtım programında teyit edeceğiz. 90 kurucumuzla beraber kamptaydık. Bütün belgeleri kayıt altına aldık, bu sabah da İçişleri Bakanlığına resmi heyetimiz dilekçe verilecek.

Öncelik basın ve ifade özgürlüğü

  • Temel ilkeleri ihya eden, özgürlükleri demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü ihya eden bu evrensel değerler temeline oturmuş kendi vatandaşı için çok daha yaşanabilir Türkiye’yi oluşturmak bugünün ihtiyacı. Bu yönetimle bunu gerçekleştirmek mümkün değil. Bu siyaset tarzıyla bu ülkenin refaha erişmesi mümkün değil. Sen neden iktidar partisini destekliyorsun diye sorduğunda insanlar daha kötüsü olur mu diye verdiğini söylüyor. Korku siyaseti var. Korkular üzerinden beslenen bir siyaset var. Biz Türkiye için refah seviyesi çok daha arttığı, insanların korkmadan geleceğini planladığı bir Türkiye istiyoruz. Bunları yapmazsak Türkiye çok daha kötü günleri görür.”
  • Çarşamba günü partimizin programını paylaşımda göreceksiniz birinci sayfa basın özgürlüğü. İfade özgürlüğü olmayınca problemleri dile getiremiyorsunuz. Problemlerini tartışmayan bir ülkenin sorunları çözmesi mümkün değil .Sorun var diyeni susturuyorsanız bir şekilde o ülke sorunlarını konuşamıyor emektir. Aynı hastalığını inkar eden bir hasta olarak düşünün. Tedaviyi reddettiği için bir türlü iyileşemiyor. Türkiye’nin şu anki sorunu bu.”

Babacan’ın partisinin 90 kişilik Kurucular Kurulu’nda AKP’den ayrılan eski bakanlar Sadullah Ergin, Nihat Ergün, AKP’den ayrılan milletvekili Mustafa Yeneroğlu, eski AKP’li vekiller, yazar Gülay Göktürk, Alparslan Türkeş’in ölümünün ardından MHP’de liderlik yarışına giren Ramiz Ongun, eski Mazlum Der Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, eski korgeneral Mehmet Şanver, KAGİDER’in kurucularından Senem Oktar gibi isimler yer alıyor. Babacan’ın ekonomiden sorumlu bakan olduğu dönemde Hazine Müsteşarlığı yapan İbrahim Çanakçı, askeri strateji analisti Metin Gürcan, eski Kadın ve Aile Bakanı Selma Aliye Kavaf, eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir de Kurucular Kurulu’nda bulunuyor.

‘Gül’e yakın isimler davet edilmedi’ iddiası

Sözcü gazetesindeki iddiaya göre, Babacan ve ekibinin partisi için Ankara’da düzenlenen tüzük çalışmasına eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yakın isimler çağrılmadı. İki günlük toplantının son gününde sadece bazı isimler davet edildi. Gül cephesi, “Kurucu olmayacağız” diyerek reddetti. Beşir Atalay, Haşim Kılıç ve Candan Karlıtekin’in yeni partide olmayacağı öğrenildi.

Ali Babacan parti kurma sürecinde birlikte anıldığı eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le ilgili soruya şu yanıtı verdi: 

Abdullah Gül ile çok eski dostuz. Ben siyasete girmeden önce tanıyordum. Beni siyasete davet eden kendisi. Bizim parti hazırlık çalışmalarında bize tecrübesiyle ve fikirleri ile çok destek oldu. Ama siyasi kadronun tamamı biz ve bizim arkadaşlarımızdan oluşan kişiler. Bu kadronun mümkün olduğunca siyaseti bilen ve siyasete yeni kazandırdığımız kişilerden oluşuyor. Listemizde göreceksiniz ki daha önce siyaset yapmamış isimler. Yüzde 30 kadın üyelerden oluşuyor. Yüzde 20’ye yakın 30 yaş altı var. Tüzüğümüze genç ve kadın kotası koyduk. Engelli kotamız var. ”

Osman Kavala yorumu 

Gezi davası gerekçe gösterilecek iki yılı aşkın süre cezaevinde tutulan Osman Kavala hakkında da konuşan Babacan, “Osman Kavala sağlam bir gerekçe olmadığı halde iki yılı aşkın süredir cezaevinde bulunduğu dosyadan beraat etti, aynı gün başka bir soruşturmada tutukladı, böyle bir ülkeye yatırımcı nasıl gelecek?” dedi.

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.