EkolojiManşet

Koruma Kurulu Phaselis’i yeniden inceleyecek

0

Antalya Olympos Sahil Milli Parkı içinde yer alan Phaselis Antik Kenti sınırlarına yapılacak otel için Koruma Kurulu yeniden inceleme kararı aldı.

1721_Phaselis2-960x400

Bianet’ten Nilay Vardar‘ın haberine göre, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan,  “İlgili alanın arkeolojik kalıntılar açısından yeniden incelenmesine ve bu süreçte hiçbir şekilde inşaat faaliyetinin olmamasına karar vermiştir” kararı çıktı.

Rixos otellerinin de sahibi olan Fettah Tamince, Antik Likya uygarlığının en önemli liman kentlerinden olan Phaselis Antik Kenti yamacına 180 dönüme yayılan “Dream of Phaselis” isimli otel yapmak istiyor.

Arkeolojik rapor sunuldu

Ekoloji örgütleri bu projenin antik kentin arkeolojik peyzajı ve doğal yaşamına zarar vereceği için itiraz ediyordu.

Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Eskiçağ Araştırmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan da Koruma Kurulu’na bölgede arkeolojik kalıntılar bulunduğuna dair güncel bir araştırma raporu iletti.

Son olarak Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Kaş Platformu ile birlikte çeşitli sivil toplum örgütleri ve antik kentin yanındaki Cumaeli köylüleri ile birlikte Koruma Kurulu’na dilekçe verilerek kurulun “hukuk dışı kararından” vazgeçmesi talep edilmişti.

Arkeolojik sit alanında

Tamamı Milli Park sınırları içinde olan otel projesinin yüzde 10’luk kısmı ise 1. derece arkeolojik sit alanı içinde.

Fettah Tamince, tepkiler üzerine “Bölgenin dokusuna uygun bungalov projesi yapacağız” açıklamasını yapmıştı.

Dava açılacak

Kararda “Ancak alan aynı zamanda Milli Park olduğu için, ilgili kurumca milli parklar mevzuatı açısından da incelenmeli” ifadesi kullanıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 26 Aralık’ta projenin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gerektirmediğine yönelik bir karar çıkardı.

Ancak inşaatın başlaması için Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Orman ve Su Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü’nden de “olur” yanıtı bekleniyor. Henüz bu karar da gelmedi.

TMMOB’a bağlı Mimarlar, Çevre Mühendisleri ve Şehir Plancıları Odası, şubat ayı sonunda otele karşı dava açacak.

(Bianet)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.