Koronavirüs SalgınıGündemManşetSağlık

Koronavirüse karşı yeni kampanya: Stay the Fuck Home

0
Fotoğraf: chenqiushi404

Çin’de ortaya çıktığı Aralık ayından bu yana birçok ülkeye yayılan ve milyonlarca insanın hayatını etkileyen yeni tip koronavirüs (Covid-19) karşısında hükümetlerin yetersizliğini eleştiren yeni bir kampanya başlatıldı. Kampanyanın ismi ise Stay the Fuck Home. Film çevirisiyle söyleyecek olursak; “Lanet Olası Evinde Kal.”

staythefuckhome.com isimli internet sitesi üzerinden dokuz dilde duyurusu yapılan kampanya, kendisini “Covid-19 salgınını durdurma hareketi” olarak tanımlıyor ve şu çağrıda bulunuyor:

Yavaş reaksiyonlar, kamusal yatıştırma politikaları ve ekonomiyi istikrara kavuşturmaya yönelik dürtüleri, milyonları bu hastalıktan korumak için gereken önlemleri almayı engelliyor. Bu dünyanın vatandaşları olarak, şimdi harekete geçip COVID-19 ile mücadelede üzerimize düşeni yapma zamanı.

Kendinden Karantina Manifestosu

Uygun bir tedavinin ve aşının en az bir yıl daha mümkün görünmediği söylenen açıklamada koronavirüs salgınını uzak tutmanın tek etkili yolunun ise virüse daha az yayılma şansı vermek olduğu belirtiliyor. “Kendinden Karantina Manifestosu” isimli manifestoda salgına karşı mücadelede uygulanabilecek adımlar şu şekilde sıralanıyor:

  1. Panik yapmayın, ama uyanık olun.
  2. Ellerinizi sık sık yıkayın ve öksürük ve hapşırma görgü kurallarını uygulayın.
  3. Ağzınız, burnunuz ve gözleriniz de dahil olmak üzere yüzünüze mümkün olduğunca az dokunmaya çalışın.
  4. Sosyal mesafeyi, sarılmayı ve öpüşmeyi, el sıkışmalarını, ‘çak bir beşlikleri’ bırakın. Gerekirse daha güvenli alternatifler kullanın.
  5. Konserlere, sahne oyunlarına, spor etkinliklerine veya diğer toplu eğlence etkinliklerine katılmayın.
  6. Müzeleri, sergileri, sinema salonlarını, gece kulüplerini ve diğer eğlence mekanlarını ziyaret etmekten kaçının.
  7. Kulüp toplantıları, dini hizmetler ve özel partiler gibi sosyal toplantılardan ve etkinliklerden uzak durun.
  8. Seyahat miktarınızı en aza indirin. Kesinlikle gerekli değilse uzun mesafeler kat etmeyin.
  9. Kesinlikle gerekli değilse toplu taşıma araçlarını kullanmayın.
  10. Evden çalışabiliyorsanız, evden çalışın. Gerekirse işvereninizi uzaktan çalışmaya izin vermeye teşvik edin.
  11. Mümkün olduğunca çok sayıda sosyal etkileşimi telefon görüşmeleri veya görüntülü sohbet gibi uzak alternatiflerle değiştirin.
  12. Kesinlikle gerekli değilse evinizden çıkmayın.

Virüsten korunmak için kaç önlemin alınması gerektiğine dair doğru veya yanlış bir sayının olmadığının hatırlatıldığı açıklamada “Sadece kendinizi rahat hissettiğiniz ve geçiminizi tehlikeye atmayan eylemleri gerçekleştirin. Bunun için işinizden istifa etmeye kalkmayın. Ancak, her eylemin yardımcı olduğunu unutmayın” tavsiyesinde bulunuluyor.

İnsanların sakinliğine tepki

Kampanyanın mimarı ise Frakfurt’ta yaşayan Florian Reifschneider. Virüsün Çin’de, İtalya’da ve İran’da yarattığı yıkımdan etkilenen Reifschneider, insanların bunu bu kadar sakin karşılamasına da anlam verememiş. O yüzden daha sonradan küresel bir karşılık bulan kampanyayı başlatmak istemiş.

‘Sadece kendiniz için değil başkaları için de gerekli’

Reifschneider, Covid-19’un gribe kıyasla çok yayılma oranının ve ölüm oranının çok daha fazla olması, vaka sayısının ivmelenen bir artış göstermesi, henüz herhangi bir aşı veya tedavi yönteminin bulunmaması sebebiyle bu önlemlerin alınması gerektiğini belirtiyor. Başlattığı kampanyayı ise şu sözlerle bitiriyor:

Harekete katılarak ve böylece yeni enfeksiyon olasılığını sınırlayarak sadece kendinizi korumakla kalmazsınız. Aynı zamanda herkes için, özellikle de bu virüsün ciddi sonuçlarına maruz kalma riski yüksek olanlar için yayılmanın kontrol altına alınmasına ve sınırlandırılmasına yardımcı olursunuz.

You may also like

Comments

Comments are closed.