ManşetLGBTİ+

Koronavirüse karşı ‘evde kal’ deniyor ama Ajda Ender evinde kalamıyor

0

İstanbul Şişli’de yaşadığı apartmandaki komşularının uyguladığı şiddet nedeniyle Temmuz 2019’dan beri evine giremeyen trans kadın Ajda Ender, yanında kaldığı arkadaşlarının komşuları tarafından da tacize uğramaya başladı.

Bir hafta önce modemlerinin kablosunu kesen arkadaşının komşuları 21 Mart Cumartesi günü de dairenin suyunu kesti. Yaşadıklarını sosyal medyadan duyuran Ender “Bana karşı nefret suçları işleyen suçlular evime beni sokmuyorlar Trans kadın olduğum için yaşam hakkımı elimden almaya çalışıyorlar arkadaşımın evinde kaldığım için komşuları arkadaşımın sularını kesmişler arkadaşımın komşularından şiddet görmeye başladım kadına şiddet yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Koruma talebi reddedildi

Şişli’de kaldığı evde komşuları tarafından sözlü ve fiziksel şiddete maruz kalan Ender, baskı arttığı zaman yaşadığı evinden ayrılmak zorunda kalmıştı. Bu sürede can güvenliğinden endişe ettiği için devletten koruma talep ettiğini belirten Ender, bu talebin reddedildiğini söyledi.

Sonrasında arkadaşının yanına başka bir eve taşındığında ise yaşadığı ayrımcılık son bulmadı. Medyascope’tan Edanur Taşçı’ya konuşan Ender, arkadaşının yaşadığı apartmana girip çıkarken komşuların kendisine “dönme” diye seslendikleri, kapıya gelip arkadaşına kendisiyle ilgili, “Bu nedir, bu dönme nereden geldi” dediklerini anlattı.

‘Salgın sırasında su kesmek insan hakkı ihlali’

Ender, bu şiddetin misafir olduğu süre boyunca devam ettiğini ancak arkadaşını üzmemek için yaşadığı ayrımcılığa karşı sessiz kaldığını belirtti. Ajda Ender, “Ben apartmana girip çıkarken camda beni gözetleyip aşağılayıcı bakışlar atıyorlar. Geçen hafta modemimizin kablosunu kestiler. Cumartesi günü suyumuzu kestiler. Böylesi bir zamanda, hijyene en çok dikkat etmemiz gereken zamanlarda, salgın günlerinde su kesmek insan hakkı ihlali” dedi.

Ajda Ender’in yaşadığı olayı duyulmasının ardından sosyal medya üzerinden #AjdaEnderEvindeKalamıyor etiketi üzerinden bir kampanya başlatıldı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.