Koronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Koronavirüs vaka sayıları artıyor: Yaşam savaşı verdiğimizin fotoğrafı

0

Koronavirüs salgınına yönelik alınan tedbirleri gevşetmeye başlayan Türkiye’de vaka sayılarında artış panik yarattı. Ülkedeki vaka sayıları bir ayda yüzde 200 artış gösterdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 23 Mart itibariyle 26 bin 182 yeni vakanın tespit edildiğini açıklarken, aynı gün 138 kişinin de virüs sebebiyle hayatını kaybettiğini duyurdu. Hasta sayısı bin 6, ağır hasta sayısı da bin 710 oldu.

Koca, rakamlarda yaşanan artışla ilgili, “Vaka ve kayıp sayıları hayatımızı, sağlımızı, çaba göstererek kazandığımız serbestliği tehdit ediyor. Geri dönüş yolumuz tedbirdir” açıklamasında bulundu.

Vakalar hızla artıyor

Sağlık Bakanlığı’nın 23 Mart gününe dair paylaştığı koronavirüs verilerine göre, son 24 saat içinde 211 bin 848 test yapıldı ve bunlardan 26 bin 182’si pozitif çıktı. Bu rakam, Türkiye için bu yıl içinde kaydedilen en yüksek vaka sayısı oldu.

Toplam vaka sayısı 3 milyon 61 bin 520 olarak açıklanırken, iyileşen toplam hasta sayısının da 2 milyon 863 bin 882’ye ulaştığı kaydedildi. Virüs sebebiyle toplam can kaybı sayısı 30 bin 316’ya çıktı.

Bakan Koca, son bir hafta içinde 100 bin nüfusta vaka görünme oranlarını da paylaştı. Vaka sayısının en çok arttığı iller ise, Kastamonu, Çankırı, Yalova, İstanbul ve Erzincan olurken, vaka sayısının en çok azaldığı iller Sinop, Gümüşhane, Mersin, Kırıkkale ve Burdur oldu.

‘Yaşam savaşı verdiğimizin fotoğrafı’

İstanbul Tabip Odası, vakalarda yaşanan artış ve normalleşme süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu. İstanbul Takip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, normale dönüş sürecinin yönetilemediği için vakaların artmasına sebebiyet verdiğini kaydetti.

Prof. Dr. Küçükosmanoğlu şu açıklamaları yaptı:

Türkiye, en çok vakanın görüldüğü ülkeler arasında. Biz kapanma çağrıları yapmıştık en başında, fakat iktidar bu kapanmayı hem doğru uygulamadı hem de sopa olarak kullandı. Geldiğimiz durum bir başarı hikayesi değil, yanlış politikalar sonucu yaşam savaşı verdiğimizin fotoğrafı.”

‘Hasta sayıları iki katına çıktı’

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Oktay Demirkıran ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim İkizeli vakalarda yaşanan artışla ilgili DHA‘ya açıklamalarda bulundu:

Prof. Dr. Oktay Demirkıran, hasta sayılarının bir önceki haftaya göre iki katına çıktığını ve yoğun bakımda mutasyonlu virüslerin bulunduğunu kaydetti:

Bizim yoğun bakımdaki hasta sayımız aşağıya inmişti. Daha önce Covid’e dönen servislerimiz sayılar azalınca normal servislere çevrilmişti tekrar. Fakat geçen haftadan bu yana normal servisleri tekrar Covid servislerine çevirmek durumunda kaldık. Hasta sayıları artmaya başladı. Yoğun bakıma 2’nci dalgadaki kadar yüksek hasta sayısı girişi olmadı ancak servislerdeki hasta sayısı arttıkça bu tehlike devam ediyor olacak.

Bizim hastanemizdeki hasta sayısı geçen hafta 23-24’lerde iken bu hafta 50 ve biraz daha fazlasına çıktı.”

‘Acil servis başvuruları beş-altı kat arttı’

Prof. Dr. İbrahim İkizeli ise bir önceki haftaya göre acil servis başvurularında beş-altı kat artış olduğunu belirtti:

Geçen haftalarda Covid nedeniyle acil servis başvuru sayımız 10-15 iken, yine servislerde bir-iki hasta yatarken, bu hafta içerisinde Covid nedeniyle başvuru sayısı 100’leri buldu. Bunlardan da yaklaşık 40-50 tanesi Covid tanısı koyuyoruz. 10-15 arası hasta yatışımız oluyor. Burada havaların da etkisi var.

Soğuk ve yağışlı geçmesi vatandaşlar kapalı ortamlarda daha yan yana sosyal mesafeye dikkat etmediklerinden kaynaklandığını düşünmekteyim. Özellikle kapalı ortamlarda sosyal mesafe ve maske konusuna çok dikkat edilmesi gerekiyor. Dikkat etmezsek bu artış daha da devam edecektir. Rehavet eğer artarsa hasta sayıları da artacak ve acil servislerde başka hasta bakamaz olacağız.”

You may also like

Comments

Comments are closed.