Çin’in Wuhan kentinden dünyaya yayılan koronavirüse karşı henüz bir aşı geliştirilemezken, ölü sayısı 170’e, enfekte olanların sayısı da 7 bin 711’e yükseldi. Pekin yönetimi, Tibet’te de bir vaka görülmesinin ardından virüsün ülkenin bütün bölgelerine yayıldığını açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü’ de (DSÖ) gelinen noktada tüm dünyanın tetikte olması gerektiği uyarısında bulundu. DSÖ koronavirüs nedeniyle Acil Durum Komitesi’ni bugün toplamaya hazırlanırken, kurumun Acil Yardım Koordinatörü Michael Ryan “Bütün dünya alarm durumuna geçmeye hazır olmalı” dedi.
Çin’de ülke genelinde etkili olan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını nedeniyle virüs bulaşan kişi sayısı 7 bin 711’e çıktı. Virüs en az 16 ülkede görüldü.
Güney Kore’de virüs isyanı
Çin’den yayılan yeni koronavirüs, Güney Kore’de toplumsal gerilime yol açtı. Başkent Seul’ün yaklaşık 80 kilometre güneyindeki Asan ve Jincheon kentlerinde kurulması planlanan karantina merkezlerinin yakınında bir grup protestocu yolları kapattı. Hükümet Çin’den tahliye edilecek yaklaşık 700 vatandaşını en az iki hafta boyunca bu merkezlerde tutmayı planlıyor. Traktörlerle yolları kapatan eylemciler, karantina merkezlerinin ev ve okullardan daha uzağa kurulmasını talep ediyor. Protestocuların, bölgeyi ziyaret eden bir sağlık bakanlığı yetkilisine de saçını çekerek saldırdığı belirtildi.
Devlet Başkanı Moon Jae-in halka ‘korkuya yenik düşmeyin’ uyarısı yaparak, “Bizi yeni koronavirüsten koruyacak silah korku ve nefret değil, güven ve işbirliğidir” dedi.
Virüs dolandırıcıları türedi
Öte yandan ülkede, virüs salgınıyla ilgili gizli bilgileri paylaşma vaadiyle insanların kişisel bilgilerini talep eden dolandırıcılar da türedi. SMS mesajları üzerinden okullarda salgın yaşandığına dair yalan bilgilerin yayıldığı, hangi okullarda virüs görüldüğü bilgisini paylaşma vaadi karşılığında insanların kişisel bilgilerinin talep edildiği belirtiliyor.
Güney Kore’de şu an için dört kişinin virüsü kaptığı tespit edilmiş durumda.
Türkiye’ye gelenler 14 gün karantinaya alınacak
Koronavirüs salgınının çıktığı Çin’in Wuhan kentinde yaşayan 35 Türk ve 10 Azerbaycan vatandaşını Türkiye’ye getirmek için hazırlıklar da tamamlandı. Ambulans uçağa çevrilen Koca Yusuf adlı askeri kargo uçağıyla Türkiye’ye gelecek yolcular ve mürettebat özel kıyafetler giyecek. Gelen kişiler 14 gün boyunca karantina altında tutulacak.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gelecek kişilerde henüz hastalık belirtisinin olmadığını söyledi. Bakanlık Bulaşıcı Hastalık Yönünden Yüksek Riskli Bölgeden Zorunlu Hallerde Tahliye Prosedürü’nü de Wuhan’a özel olmak kaydıyla güncelledi. Prosedürde şu kurallar yer aldı:
- Uçağa gelmeden önce, tahliye edilecek kişilerden sağlıklı olduğuna dair (zorunlu kullanması gereken ilaçlar dahil) beyan alınacak.
- Herkes maske takacak ve bu maskeler nemlendikçe değiştirilecek.
- Dönüş yolculuğunda paketli gıda, tek kullanımlık içecekler her kişiye ayrı pakette verilecek ve atıklar her bir kişi tarafından ayrı büzgülü çöp poşetine konulacak.
- Aynı anda birden fazla kişinin maskesini çıkartarak yemek yemesine veya sıvı alımına izin verilmeyecek.
- Uçak iniş alanında mümkün olan en uzak piste inecek, minimum yer personeli ile hizmet verilecek. Uçağın yer hizmetleri sağlandıktan sonra kapı açılması öncesinde kapı açılmasından sorumlu personel hariç diğer tüm yer personeli uçaktan uzaklaşacak.