SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Koronavirüs aşısı Türkiye’ye gelmek üzere pazar günü yola çıkıyor

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu ile düzenlediği basın toplantısında koronavirüs aşısı hakkında açıklamalarda bulundu.

Koca yaptığı açıklamada Çin menşeli Sinovac şirketinin geliştirdiği koronavirüs aşısı Coronavac‘ın pazar gecesi Türkiye’ye gelmek üzere yola çıkacağını söyledi.

Veriler aşı hakkında ne diyor?

Bilim Kurulu, aşının ikinci dozunu olup iki hafta geçiren bin 322 kişinin verilerini inceledi. 752 kişide üç koronavirüs vakasına rastlanırken, plasebo verilen 570 kişide 26 koronavirüs vakası görüldü.

Plasebo verilen vakaların altısının hastaneye yatacak kadar ciddi tedaviye ihtiyacı oldu.

Aşı olduktan sonra koronavirüse yakalanan üç kişiden ikisinde semptom görülmedi. Sadece bir kişi de burun akıntısı oldu.

Yüzde 91,25 oranında etkili

Bilim Kurulu bu verilerin ışığında aşının etkinlik oranının yüzde 91,25 olduğunu açıkladı. Aşı, henüz az kişide denendiği için daha fazla kişiye yapıldığında hangi miktarda koruma sağlayacağını gösteren güven aralığı (CI95) ise yüzde 71-97 olarak belirtildi.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Sedat Ünal aşının yüzde 71 ve yüzde 97 aralığında koruma sağlayacağını “Yüzde 91 önümüzdeki günlerde artacaktır, ondan neredeyse eminiz. Çünkü başta plasebo verdiğimiz kişilerin sayısı aşı yaptığımız kişilerinkinden azdı. O gruptaki hasta sayısı arttıkça yüzde 91 olan etkinlik artacak” sözleriyle ifade etti.

Fotoğraf: AP

Bilim Kurulu’nun açıkladığı bu veriler Coronavac’a dair dünya çapında açıklanan ilk veri olduğu kaydedildi. Bakan Koca, Çin’in de bu verileri kullanacağını söyledi.

 Yan etkileri var mı?

İlk doz aşı yapıldıktan sonra yüzde 4,7 oranında yorgunluk, yüzde 3,9 oranında baş ağrısı ve yüzde 1,9 oranında ise aşı bölgesinde ağrı görüldü. Bu yan etkilerin ikinci dozdan sonra ise azaldığı belirtildi.

Prof. Ünal, sadece bir kişide alerjik reaksiyon meydana geldiğini ve tedavi edildiğini, onun dışında hiçbir yan etkinin görülmediğini söyledi.

Aşılar kime yapılacak?

Aşılar dört ayrı grup şeklinde yapılacak. İlk grupta sağlık çalışanları, 65 yaş üstü kişiler, kronik rahatsızlığı olanlar, huzurevi ve bakımevinde kalanlar ve engelliler yer alıyor.

İkinci aşamada polis, asker, öğretmen, adliye çalışanı ve cezaevi çalışanlarına aşı yapılması planlanıyor.

Üçüncü grupta ise hizmet sektörü çalışanları yer alırken, dördüncü grupta diğer insanlar yer alıyor.

Ayrıca, Bakan Fahrettin Koca en geç nisan ayında üçüncü aşamadaki kişilerin aşılanmasının hedeflendiğini söyledi.

Bakan Koca, ilk aşamada önce 9 milyon kişiye aşı yapmayı planladıklarını, şubat sonuna kadar da 50 milyon aşının ülkeye ulaşmasını beklediklerini söyledi ve günde iki milyona kadar aşı yapma imkanının da olduğunu belirtti.

Fotoğraf: AP

Öte yandan, Pfizer BionNTech‘in aşısından mart sonuna kadar 4,5 milyon, sonrasında ihtiyaç duyulması halinde 30 milyon doz aşı alınacağı açıklandı.

Koca, aşıların pek çok ülkeye satılan fiyattan daha düşük fiyata alındığını da ekledi.

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.