İklim KriziManşet

Körfez ülkelerinde alışılmadık yağışlar hayatı felç ediyor

0

Körfez ülkeleri; Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan‘da yılın bu ayında şimdiye dek benzeri pek görülmeyen aşırı yağışlar etkili oluyor.

27-28 Temmuz tarihlerinde aşırı yağışların etkili olduğu Katar’da sosyal medya kullanıcıları, “yılın olağan dışı bir zamanında Katar’da arka arkaya ikinci gün yağmur” notuyla birçok video yayımladı.

Katar Meteoroloji Dairesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, ülkenin doğusu ve orta bölgelerinde etkisini gösteren şiddetli yağışlara güçlü rüzgarların da eşlik ettiği belirtilerek, yağışların bazı yollarda trafiği olumsuz etkilediği aktarıldı.

 

Açıklamada, bazı bölgelere deniz üzerinden kuvvetli rüzgarlar ve yüksek dalgalar geldiği ayrıca gök gürültülü sağanak yağış uyarısında bulundu.

Çöl’de sel

BAE’yi etkisi altına alan şiddetli yağışlar ise bazı kentlerde yolların kapanmasına neden oldu.

Ülkenin çeşitli noktalarında 27 Temmuz’da şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelen sel, ev ve iş yerlerinde hasarlara yol açtı.

BAE hükümeti, selin neden olduğu hasarın giderilmesi için acil bir komite kurulduğunu duyurarak, ülkenin doğu bölgelerindeki sağanak yağışlardan etkilenen tüm ailelerin geçici barınma alanlarına nakledilmesi talimatını verdi.

Suudi Arabistan Meteoroloji Merkezi de bazı kentlerde cumartesi gününe kadar gök gürültülü sağanak yağışlara tanık olunacağını açıkladı.

Merkez, sağanak yağışların etkili olacağı yerler arasında Cizan, Necran, Asir, Baha ve Mekke’nin de yer aldığı bilgisini paylaştı.

Riyad‘ın güney kesimleri ve doğu bölgelerinde de 27 Temmuz’da başlayan yağışların yarına kadar şiddetli şekilde devam edeceği tahmininde bulunuldu.

Kuveyt, Bahreyn ve Umman meteoroloji daireleri de  27 Temmuz’da başlayan yağışların hafiften orta dereceye değişen miktarlarda devam edeceğini bildirdi.

Fosil yakıta bağımlılar

Temel olarak karbondioksit emisyonlarının ana nedeni olan petrol, gaz ve petrokimya endüstrilerine bağımlı olan körfez ülkeleri de iklim değişikliğinden dünyanın diğer ülkeleri gibi nasibini alıyor. 

Suudi Arabistan 2060 yılında net sıfır karbon emisyonuna ulaşma sözü verdi

İklim uzmanları, Orta Körfez Kıyısı için önümüzdeki 50 ila 100 yılda beklenen iklim değişikliklerinin, sıcaklık artışı, yağış düzenindeki değişiklikler ve artan fırtına yoğunluğu bekliyor. Bu ülkeler için en büyük risk ise deniz seviyesinin artan yükselmesi.

Birleşik Arap Emirlikleri drone ile yağmur yağdıracak

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.