Hayvan HaklarıManşet

Köpeğe çarpıp kaçan sürücüye dört yıla kadar hapis istemi

0

İSTANBUL – Silivri‘de otomobiliyle sokak köpeğine çarptıktan sonra yardım etmeyerek kaçan sürücü Cebrail Y. hakkında Hayvanları Koruma Vakfı’nın savcılığa suç duyurusunda bulunmasının ardından hazırlanan iddianamede şüphelinin altı aydan dört yıla kadar hapsi istendi.

Vakfın Genel Başkanı Erman Paçalı, 28 Kasım 2021’de savcılığa müracaat ederek Silivri Balaban Mahallesi‘nde otomobiliyle köpeğe çarpan sürücünün olay yerinden kaçtığını ihbar etmiş, açılan soruşturma kapsamında olayın kamera görüntülerinde ulaşılmıştı.

Kayıtlarda otomobilin sürücüsünün yolda duran köpeğe çarptığı, otomobilden inerek aracının ön kısmını kontrol ettiğini ve yola devam ettiği görülmüş ve bu görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplamıştı.

Savcılık, iddianamesinde, sürücünün çarpıp durmasına rağmen köpeğe yardım etmediğine dikkat çekti ve şüphelinin olayın kazayla olduğunu öne sürdüğü fakat gerçekleştirdiği çarpma eylemi neticesinde hayvanın hayatı ile ilgili tehlike doğacağını öngörebilir olduğu vurgulandı.

Ayrıca 5199 Sayılı Kanunu’nun 21’inci maddesinde yer alan “Bir hayvana çarpan ve ona zarar veren sürücü, onu en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmek veya götürülmesini sağlamak zorundadır” ifadeleriyle kişilere kanuni bir yükümlülük yüklendiği hatırlatıldı.

Cebrail Y.’nin “evcil hayvanı kasten öldürme” suçundan altı aydan dört yıla kadar hapis cezası istemiyle cezalandırılmasını isteyen iddianame, Silivri 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Tutuksuz yargılanan şüpheli ilerleyen günlerde hâkim karşısına çıkacak.

Karar emsal

Hayvanları Koruma Vakfı Avukatı Nilay Öndül Kalaman, kararın ’emsal’ bir karar olduğuna vurgu yaparak “Bu bir emsal karar teşkil etmekte. Söz konusu olayda hayvana çarpan şahıs aracını kontrol ederek olay yerinden uzaklaşmış ve hayvanı orada öylece ölüme terk etmiştir” dedi:

“Söz konusu olayda hayvana çarpan şahıs hükümlülüğü yerine getirmemekte ve sadece aracına kontrol ederek olay yerinden uzaklaşmış ve hayvanı orada öylece ölüme terk etmiştir. Daha sonrasında hayvan vakfımız tarafından tedavisi yapılmış ancak sonuç ölümle gerçekleşmiştir.

Savcılığa teşkil eden bu olayda savcılık makamı emsal bir karar vererek, bu durumda Tarım ve Orman Bakanlığının ihbarı mahkeme şartı nedeniyle ön görmemiş, bunun suç üstü hali olarak kabul ederek, şahsın cezalandırılması suretiyle Silivri Asliye Ceza Mahkemesine sevkine karar verilmiştir. Bu açıdan emsal karar teşkil etmektedir. Önemli bir karar imza atıldığını düşünüyoruz.”

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.