Kongo’da 51 kadın DSÖ çalışanlarını cinsel saldırıyla suçladı

51 kadının şikayetçi olduğu soruşturmada, Demokratik Kongo Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı görevlileri ve UNICEF yetkilileri tarafından yapılan suistimaller de kaydedildi.
 Demokratik Kongo Cumhuriyeti‘nde 51 kadın,ülkede 2018-2020 yıllarında yaşanan Ebola krizi sırasında, Dünya Sağlık Örgütü bünyesinde görev alan ve çoğunlukla uluslararası çalışan olduklarını söyleyen erkekler tarafından cinsel istismara uğradıklarını bildirdi.
 
Kadınların çoğu, çok sayıda erkeğin kendilerini para karşılığında cinsel ilişkiye zorladığını dile getirdi. Sağlıkçılara destek için kısa vadeli sözleşmelerle işe alınan kadınlar, zorlamaları reddettiklerinde ise sözleşmelerinin feshedildiğini ya da işlerini sonlandırmakla tehdit edildiklerini söyledi.

Guterres’den ‘tam soruşturma’ çağrısı

Guardian, kadınlardan birinin psikolojik yardım arayan bir Ebola hastası olduğunu yazdı. 

Doğudaki Beni kentindeki kadınlara ait birçok ifadenin sayısı ve benzerliği, uygulamanın yaygın olduğunu ve üç örgütün ortaya çıkarılan suçlamaları soruşturma sözü verdiğini gösteriyor. BM Genel Sekreteri António Guterres de iddiaların “tam olarak soruşturulması” çağrısında bulundu.

Listede başka STK’ler de var

New Humanitarian ve Thomson Reuters Vakfı tarafından yürütülen ve bir yıl süren soruşturmada ayrıca, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Sınır Tanımayan Doktorlar (Medecins Sans Frontieres), OXFAM, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Kongo Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan suistimaller de tespit edildi.

Soruşturmada yaklaşık 30 kadın, DSÖ’de görev yaptığını söyleyen erkeklerin cinsel istismarda bulunduğunu söyledi. Sekiz kadın ise, Demokratik Kongo Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nda çalışan erkekler tarafından suistimal edildiklerini aktardı. Reuters‘ın aktardığına göre, cinsel saldırıda bulunan erkeklerin çoğunun prezervatif kullanmadığı ve en az iki kadının cinsel saldırı sonucu hamile kaldığı kaydedildi.

Salgının etkisinin bir hayli yıkıcı olduğu Beni kentinde görev yapan ulusal görev gücüne geçen yıl sunulan raporda, ‘hastalıkla ilgili hizmetler’ ve aşı karşılığında Kongolu kadınlardan ‘cinsel taleplerde’ bulunulduğu aktarılmıştı. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR