EğitimManşetTürkiye

KONDA araştırması: Toplumun yüzde 67’si Boğaziçi öğrencilerini haklı buluyor

0

Araştırma şirketi KONDA, Boğaziçi Üniversitesi‘ne  Melih Bulu‘nun rektör olarak atanmasının ardından başlayan protestolara ilişkin gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını duyurdu.

Araştırmaya göre toplumun yüzde 67’si öğrencileri haklı buluyor. Polis müdahalelerini haksız görenlerin oranı ise yüzde 62.

Araştırma kapsamında, 71 ilin merkez dahil 327 ilçesinde 2 bin 643 kişiyle telefonla görüşmeler yapıldığı belirtildi.

Üniversite mezunlarının yüzde 80’i destekliyor

Verilerine göre eğitim durumu yükseldikçe öğrencilerin tepkisini doğru bulanların oranı artıyor. Üniversite mezunları içerisinde her 10 kişiden 8’i öğrencilerin tepkilerini haklı bulduğunu ifade etti.

Lise altı mezunların neredeyse yarısı atamayı doğru bulduğunu ve öğrencilerin haksız olduğunu söyledi.

Gençler ise öğrencilerin tepkilerini daha yüksek oranda haklı buluyor. 18 – 32 yaş grubunda olan her 4 kişiden 3’ü öğrencilerin kayyum atamasına karşı haklı bir tepki gösterdiğini düşünüyor.

Cevapların partilere göre dağılımı

HDP seçmenlerinin neredeyse tamamı, CHP ve İyi Parti seçmenlerinin yüzde 90’dan fazlası, kararsız olanların ve meclis dışındaki diğer partilerin seçmenlerinin yaklaşık olarak dörtte üçü öğrencileri haklı buluyor.

Bu oran AKP seçmenlerinde yüzde 17, MHP seçmenlerinde yüzde 32. Her 5 AKP’liden ve her 3 MHP’liden 1’i ise bu konuda oy verdikleri partilerden farklı düşünüyorlar ve öğrencilerin kayyum atamasına karşı haklı bir tepki gösterdiğini düşünüyorlar.

Etnik kimliğini Türk olarak belirtenler öğrencilerin haksız olduğu fikrini Kürt olarak belirtenlere göre daha yüksek oranda taşıyor. Kendi kimliğini Türk olarak belirtenlerin yüzde 61, Kürt olarak belirtenlerin ise yüzde 86’sı Boğaziçi öğrencilerinin haklı olduğunu düşünüyor.

KONDA

Toplum polis müdahalesini haksız görüyor

Araştırmada “Boğaziçi Üniversitesi’ndeki olaylar, polis müdahalesi ve gözaltılarla ilgili görüşünüzü en iyi hangisi açıklıyor?” sorusu da katılımcılara yöneltildi.

Buna göre toplumun sadece yüzde 38’i “öğrenciler bunları hak etti, polis gereğini yaptı” yanıtını tercih ederken yüzde 62 ise “öğrenciler demokratik haklarını kullanıyor, polis müdahalesi haksızdı” yanıtını tercih ediyor.

Fotoğraf: Bülent Kılıç

MHP’lilerin dörtte biri müdahaleye tepkili

AKP seçmenlerinin yüzde 12’si polis müdahalesini haksız bulurken, bu oran MHP seçmenlerinde yüzde 25’e çıkıyor. CHP ve HDP seçmenlerinin neredeyse tümü polis müdahalesini haksız buluyor.

İyi Parti seçmenleri arasındaysa yüzde 16’lık bir dilim polisin gereğini yaptığını düşünüyor ve İyi Partililer arasında da polis müdahalesini haksız bulanlar ağırlık kazanıyor.

Muhafazakarlar daha tepkili

Hayat tarzına göre incelendiğinde ise kendini Modern olarak tanımlayan her 10 kişiden 9’unun öğrencilerin tepkisini haklı bulduğu görülüyor. Bu oran kendini Geleneksel Muhafazakâr olarak tanımlayanlarda yüzde 61’e ve Dindar Muhafazakâr olarak tanımlayanlarda yüzde 34’e düşüyor.

Araştırmaya “Boğaziçi’nde yaşanan olayların kısa sürede ‘kutsallara hakaret’, ‘ahlak dışı’ olarak tanımlanması toplumda bir kutuplaşmanın yaşanmasına yol açtı. Bir grup öğrencinin Boğaziçi Üniversitesi önünde açtıkları sergide Kabe görselinin yer aldığı bir illüstrasyonun LGBTİ+ bayrakları ile birlikte kullanılması ve bunun ‘yere serildiği’ iddiasıyla başlayan tartışmalar Boğaziçi eylemlerine ilişkin tartışmaları başka bir yöne sevk etti. Hükümet temsilcileri ve Diyanet bu illüstrasyona tepki gösterirken, olaya ilişkin soruşturma da başlatıldı. Dindar Muhafazakârların Boğaziçi olaylarına bakışında bu tartışmaların etkisi olmuş olabilir,” notu düşüldü.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.