EnerjiManşet

Kömür endüstrisi Büyük Set Resif’ini yok etmek üzere mi?

0

John Upton imzasıyla grist.org’da 17.12.2013’de yayınlanan yazıyı, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Zeliha Yıldırım’ın çevirisiyle sunuyoruz.

***

Alın size bir bilmece: Uzaydan görülebilen; her yıl bir milyondan fazla ziyaretçi çeken; binlerce çeşit balık, köpekbalığı ve diğer deniz canlılarının yuvası olan Avustralya’nın Büyük Set Resifi’ni korumak mı iyidir yoksa, resifin yakınlarına dünyanın en büyük kömür limanlarından birini inşa edip liman alanı çevresinden çıkan milyonlarca ton balçığı ve kumu Büyük Set Resifi Deniz Parkı içerisine döküp, kömür nakliyesi için her yıl binlerce geminin Asya’ya gidip geldiği bir güzergah oluşturmak mı?

Avustralya hükümeti ve kömür endüstrisi için cevabın ikincisi olduğu açıktır. İklim inkarcısı Başbakan Tony Abbott kontrolünde olan hükümet, çevrecilerin uyarılarına rağmen resifin geleceğini tehdit eden kömür endüstrisinin kömür limanı ve sevkiyat planlarına onayı verdi.

Guardian’ın haberine göre ;

Ne yazık ki, yakında büyük ölçekte çevre tahribatı olacak kömür limanı muhteşem Whitsunday Adaları’nın sadece 50 km kuzeyinde inşa edilecek. Liman genişletmesi Abbott hükümeti tarafından 11 Aralık tarihinde onaylandı. Liman dünyanın en büyük kömür limanlarından biri olacak.

Kömür ihracat tesisi şu işe bakın ki Abbot Point’te yer almaktadır. Bu limanın inşaatı deniz dibinden 3 milyon metreküp balçık çıkması demektir. Balçık, dünya mirası sayılan Büyük Set Resifi içine atılmış olacaktır.

Çıkan balçığın miktarını anlayabilmek için Brisbane’den Melbourne’a (1670 km) arka arkaya dizilmiş 150,000 kamyonu göz önüne getirebilirsiniz.

Bu genişleme sadece fosil yakıt ve kömür şirketlerinin çıkarlarını temsil eden Abbott hükümetinin Avustralya’yı kömür-devletine dönüştürmeye kararlı olduğunun kanıtıdır.

The Christian Science Monitor’ın haberine göre;

Greenpeace, 2020 yılında, resiflerden geçen kömür yüklü gemi sayısının yılda 1,700 gemi düzeyinden 10,150 sayısına yükseleceğini tahmin ediyor. Bu sayının aynı zamanda kaza olasılığında da artış olacağı anlamına geldiğini belirtiyor.

Çevre grupları, resifin korunmasından asıl sorumlu olan Büyük Set Resifi Denizsel Park Otoritesi’nin yetkisini kullanmasını ve hükümetin Abbot Noktası genişlemesi onayını bozmasını istiyor. Kararın önümüzdeki hafta açıklanması bekleniyor.

Çevre gruplarını;  kömür sektöründen yıllık 20 milyar Dolardan fazla kasasına koymak isteyen hükümet ve yeni gelişmelerden yararlanmak isteyen yerel işletmeler ile girişecekleri zorlu bir mücadele bekliyor.

Ancak bu sefer çevre gruplarına, Queensland turizm işletmelerinden de destek var. Resif tur operatörü Al Grundy “Tortuların Büyük Set Resifi’ni etkilediğine dair o kadar çok kanıt var ki. Bu artık zirve nokta.” diyor.

Al Grundy, liman genişletilmesinin kaplumbağalar ve kambur balinalarının Abbot Point ve Whitsunday Adaları arasındaki sularda bulunan yuvalama alanlarını tehdit etmesinden endişe duyuyor.

Tabii ki, kömür endüstrisi için resiflerin tehdit edilmesi yeni bir şey değil. The Christian Science Monitor ‘ün de işaret ettiği gibi, fosil yakıt yakılması ile artan karbondioksit emisyonları okyanus sularında sıcaklık artışına neden oluyor, asit oranını arttırıyor ve renkli resif ekosistemi için tehdit oluşturuyor.

Yeşil Gazete için çeviren: Zeliha Yıldırım

Yazının özgün hali

(grist.org, Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.