Dünya

Kocakulak İtalya’ya da geliyor

0

İtalya‘da gündeme gelen “mahremiyeti koruma amaçlı” bir yasa tasarısı, baş bakan Berlusconi’nin muhalifleri tarafından eleştirildi.

Tepki çeken yasa tasarısı, polis tarafından yapılan telefon dinlemelerinin medya kuruluşları tarafından yayımlanmasını güçleştiriyor.

Tasarının yasalaşması halinde, yayınladığı içerik sakıncalı ya da taraflı bulunan internet siteleri, söz konusu içeriği 48 saat içinde sayfalarından kaldırmak durumunda kalacaklar.

Tasarıyı, Berlusconi iktidarının muhalefeti susturmak için yeni bir hamlesi olarak değerlendirilen eylemciler, Roma’daki parlamento binasının önünde gösteri düzenlediler.

Ağızlarına fermuar yerleştiren göstericiler, yasayla amaçlananın “ağızlarının kapatılması” olduğuna dikkat çektiler.

Wikipedia’nın İtalya sayfası tasarıyı protesto amacıyla, yayınlamış olduğu gizli belgeleri geçici olarak “gizleyeceğini” duyurdu ve sayfadan kaldırdı.

Mahremiyeti koruma mı, muhalefeti susturma mı?

Milletvekilleri tarafından görüşülmeye başlanan yasa tasarısı internet sitelerinin, herhangi bir şahsın şikâyeti halinde içeriklerini yayından kaldırmalarını, mahkeme kararı olmaksızın zorunlu kılıyor.

Geçen ay, başbakan Berlusconi’nin bir polis araştırması sırasında kaydedilen telefon görüşmeleri İtalyan medyası tarafından yayınlanmış ve konuşmaların içeriği bir hayli tepki çekmişti.

Berlusconi, yaklaşık bir yıldır gündemde olan yasa tasarısını “mahremiyetin korunması” amacıyla savunuyor.

İtalyan başbakanı 2008’deki zaferi sonrasında ülkedeki özel hayatı koruma yasalarını sıkılaştırma yönünde birçok girişimde bulunmuştu.

(BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.