Kocaeli Üniversitesinde barış savunucularına gözaltı

kocaeli“Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzalayan Kocaeli Üniversitesi’nden 21 akademisyen gözaltına alındı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, akademisyenler, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttüğü soruşturma kapsamında, “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak” ile “terör örgütü propagandası yapmak” gerekçesiyle gözaltına alındı.

Polis ekipleri, sabah saatlerinde evlere baskın düzenledi, gözaltı işlemlerinin ardından 21 akademisyen emniyet müdürlüğüne götürüldü.

Kocaeli Üniversitesi öğrencileri İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi önünde saat 12.00’de basın açıklaması yapacak.

Üniversite de soruşturma başlattı

Kocaeli Üniversitesi Senatosu da dünkü basın açıklamasında bildiriyi imzalyanlar hakkında rektörlükçe soruşturma başlatıldığı belirtilmişti.

“Terörün her türlüsünün karşısında yılmadan duran Kocaeli Üniversitesi, bazı akademisyenlerin bu yaklaşımını teröre destek olarak görmekte ve yayımlanan bildiriyi şiddetle kınamaktadır. Bu bağlamda kurumumuzdaki ilgili kişiler hakkında Rektörlüğümüzce idari soruşturma süreci başlatılmış olup, kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Gözaltına alınan akademisyenlerin listesi şöyle:

Adem Yeşilyurt, Ar. Gör., Kocaeli Üniversitesi

Aynur Özuğurlu, Doç. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Burcu Yakut ­Çakar, Doç. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Derya Keskin, Yrd. Doç. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Güven Bakırezer, Doç. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Hakan Koçak, Doç. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Hülya Kendir, Yrd. Doç. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Kuvvet Lordoğlu, Prof. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Mehmet Cengiz Erçin, Prof. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Mehmet Rauf Kesici, Yrd. Doç. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Mehmet Ruhi Demiray, Yrd. Doç. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Nilay Etiler, Prof. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Onur Hamzaoğlu, Prof. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Özlem Özkan, Doç. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Ümit Biçer, Prof. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Veli Deniz, Prof. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Yücel Demirer, Doç. Dr., Kocaeli Üniversitesİ

Zelal Ekinci, Prof. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Selime Güzelsarı, Yrd. Doç., Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Ne olmuştu?

Barış İçin Akademisyenler’in öncülüğünde Türkiye devletine şiddete son verme ve müzakere koşullarını hazırlama çağrısı yapan bildiriye Türkiye’den 89 üniversiteden 1128 akademisyen ve araştırmacının imzasıyla yayınlandı.

1

“Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiri 11 Ocak’ta açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Aydın müsveddeleri” dedi, YÖK “gereği yapılacaktır” açıklaması yaptı.

Cadı avı her yerde

Birçok üniversite, resmi sitelerinde bildiriye tepki gösteren açıklamalar yayınladı. Açıklamalarda devletin operasyonlarını desteklediklerine dair vurgu ve bildiriyi “teröre destek” olarak tanımlama öne çıktı. İmzacı akademisyenler hakkında soruşturmalar açıldı.

Hakkari Cumhuriyet Savcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında Hakkari Üniversitesi’ne bağlı yabancı Diller Yüksek okulunda okutman olarak görev yapan Ümran Roda Suvağcı, ‘Barış için Akademisyenler inisiyatifi’ tarafından yayınlanan bildiriye imza attığı gerekçesiylegözaltına alındı. Suvağcı, sağlık kontrolü için Hakkari Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Daha sonra adliye binasına getirildi. Savcılıkta ifadesi alınan Suvağcı serbest bırakıldı.

Diyarbakır ve Mardin Cumhuriyet Başsavcılıkları da bildiride imzası olan Dicle ve Mardin Artuklu Üniversitelerindeki öğretim üyeleri hakkında soruşturma başlattı. Soruşturmanın, Türk Ceza Kanunu’nun “Terör örgütü propagandası yapmak”, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme veya aşağılama” ve “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını alenen aşağılamak” suçları kapsamında başlatıldığı belirtildi.

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı da resen soruşturma başlattı. Başsavcılığın açıklamasında, “Bildiri metninin içerik itibarıyla Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2 maddesinde düzenlenen ‘Terör örgütünün propagandasını yapmak’ ve Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesindeki ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ve devletin kurum ve organlarını alenen aşağılama’ suçlarını oluşturabileceği” iddiasına yer verildi.

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, yargı alanı içerisinde bulunan Avcılar, Başakşehir ve Küçükçekmece’deki üniversitelerde akademisyen olarak görev yapan ve “Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi” bildirisine imza atanlar hakkında resen soruşturma açıldı.

Bu akademisyenler hakkında “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik, halkı kanunlara uymamaya tahrik, Türklüğü, cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama ve terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından işlem yapılacağı belirtildi.

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı da bildiride imzası bulunan Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Tanju hakkında resen soruşturma başlattı. Savcılık, Tanju’nun TCK’nın 216. maddesindeki “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama” ile 301. maddesindeki “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ve devletin kurum ve organlarını alenen aşağılama” suçlarını işlemiş olabileceğini ileri sürdü. AGÜ Rektörlüğü de bildirideki imzası nedeniyle Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju’nun istifasını istemişti.

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, Bartın Üniversitesinde öğretim üyesi olan H.D. hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçunu işlediği iddiasıyla soruşturma başlattı.

Elazığ Fırat Üniversitesi’nde görevli bir grup akademisyen, Sivas’ta ise bir avukat bildiride imzası bulunanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Türkiye’nin farklı illerinden üniversitelerde “üniversite senatoları” bildiri yayımlayan akademisyenleri kınayan açıklamalar yaptı. Ayrıca öğretim üyeleri hakkında soruşturmalar da açılmaya başlandı. Düzce Üniversitesi, bildiride imzası bulunan öğretim üyesi  Doç. Dr. Latife Akyüz hakkında soruşturma başlattı. Doç. Dr. Latife Akyüz Üniversiteden yapılan açıklamada soruşturma bitene kadar öğretim üyesini görevden uzaklaştırdı.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Murat Tuncer, idari işlem başlatıldığını duyurdu. Abant İzzet Baysal Üniversitesi, bildiri imzalayan üç öğretim üyesi hakkında, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörlüğü, altı öğretim üyesi, Cumhuriyet Üniversitesi bir öğretim üyesi hakkında soruşturma başlattı.

 

(bianet.org, aljazeera, dha, T24)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Nihai anlaşma sağlandı: Yılda 300 milyar dolar iklim finansmanı

Bakü'deki COP29 uzun tartışmaların ardından ve protestolar eşliğinde gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanı için yılda 300 milyar dolar taahhüdüyle sona erdi. Hedef 2035'e kadar 1,3 trilyon dolar.

[COP29] Başkanlığın yeni finansman teklifine eleştiri yağdı: Şaka ile hakaret arasında bir şey!

Nihai metin taslağında gelişmiş ülkelere yönelik iklim finansmanı için 250 milyar dolar teklif edilmesi bu ülke temsilcileri ve sivil toplumu ayağa kaldırdı: Sorumsuz ve ahlaksızca!

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

EN ÇOK OKUNANLAR