ManşetSağlık

Koca’dan yaz için koronavirüs açıklaması: Maskeli günlerimiz geride kaldı

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Sakarya Valiliği ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Koronavirüs salgınındaki son duruma ilişkin bilgi veren Bakan Koca, “En kötü günlerimiz geride kaldı”dedi.
Fahrettin Koca, Bilim Kurulu‘nun haftaya en önemli toplantılarından birini yapacağını duyurdu.

Fahrettin Koca yaz dönemine ilişkin açıklamalarda bulunarak koronavirüs salgınının gelecek dönemdeki seyrine ilişkin konuştu. Okullarda maske kullanımıyla ilgili de konuşan Koca, kararın gelecek hafta yapılacak Bilim Kurulu toplantısında açıklanacağını duyurdu.

Söz konusu toplantının çok önemli olacağının altını çizen Koca şöyle konuştu:

“Özellikle sıfır vaka olan illerimiz, sıfır yatan hastası olan illerimiz ve sıfır yoğun bakım hastası olan illerimiz olmaya başladı. Şu an 19’a yakın ilimizde yoğun bakımda yatan hasta sayısı sıfır. Her geçen gün bunun azaldığını görüyoruz. Ağrı’da, Uşak’ta, Gümüşhane’de, Bayburt’ta, Artvin’de yoğun bakım yataklarımızda şu anda hastamızın olmadığını söyleyebiliriz. Toplam 19 ilimizde yoğun bakım yataklarımızda şu anda hastamızın olmadığını söyleyebiliriz”

‘Kötü günler geride kaldı’

Koronavirüs sürecinde kötü günlerin geride kaldığını belirten Koca, şunları söyledi:

“Hatırlarsanız geçen yıl ‘Maskeli son yazımız olacak’ demiştim. O dönem çok inanan olmamıştı. Geldiğimiz noktada, bahar geldi ve o yaza giriyoruz. Giresun’da da 3 ay öne hatırlarsanız sağlık bakanı olarak yüksek sesle ifade ediyordum. ‘En kötü günlerimiz geride kaldı, endişe etmeyiniz’ diye bir konuşmam oldu. O dönemde özellikle bilim insanı arkadaşlarımız olmak üzere biraz endişeyle yaklaştılar. Aynı şeyi söylüyorum. Endişe etmeyiniz. En kötü günlerimiz geride kaldı, müsterih olun.”

‘Bilim Kurulu toplantısı çok önemli’

Gelecek hafta yapılacak olan toplantıya ilişkin konuşan Koca “Salgının seyri giderek etkisini yitirmeye başladı. Özellikle şu an maske uygulamasının yoğun uygulandığı yer okul. Maske başta olmak üzere bu anlamda alınacak önemli kararlar olacak, okullarda maske kullanımı dahil olmak üzere. Gelecek hafta çok önemli olan Bilim Kurulu toplantısında ele almış olacağız. Maskenin en yoğun uygulandığı yer okullarımız. Okullarımız başta olmak üzere maske konusunu da haftaya Bilim Kurulu değerlendirmiş olacak” dedi.

TTB’nin pandemi raporu: Maske ve COVID-19 bulaşma süreleri

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu tarafından hazırlanan “COVID-19 Pandemisi İkinci Yılı Değerlendirme Raporu” geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Sekiz başlık altında 40 yazının yer aldığı rapor, 13 Nisan 2022 günü çevrimiçi düzenlenen bir basın toplantısıyla paylaşıldı. Raporda maske kullanımına ilişkin verilere de değinildi. Raporda maske kullanımıyla ilgili şunlara yer verildi:

“Her iki tarafın birden maske takmadığı durumlarda 15 dakika gibi bir sürede hastalık bulaşabilirken, her ikisi de cerrahi maske taktıklarında 60 dakika gibi bir süreye uzamaktadır. Sağlam kişi eğer N95 türü bir maske takıyorsa, karşısındaki birey COVID pozitif olsa ve maske takmıyor olsa bile bulaşma için geçen süre 2,5 saate kadar uzamaktadır. Her iki taraf N95 taktığı zaman ise bulaşma için 25 saat gibi bir süreye uzadığı görülmektedir.”

NP95 maske takılmasıyla korumanın önemli ölçüde arttığının belirtildiği raporda ayrıca şunlara değinildi:

“Enfeksiyon olasılığını azaltan en önemli faktörlerden birisi olan havalandırmanın, sağlık iç ortamlarında ne derecede sağlanabildiği konusunda maalesef yeterince bilgi sahibi değiliz. Havalandırma durumlarını bilemediğimiz çeşitli sağlık hizmeti verilen ortamlarda, rehberlerin önerdiği maskeleri takıp, mesafe kuralına uyan meslektaşlarımız da hastalandılar ve canlarını verdiler. Tüm ortamlarda çalışanlar için güvenli işyeri kavramı çerçevesinde düşünüldüğünde, sağlıkçıların bu derecede hastalanması ve ölmesi sorgulanması ve ek önlemlerin alınmasını gerektirecek bir durum olmasına karşın, böyle bir bilgilenme kanalı da bulunmamaktadır.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.