Koca: Salgın kontrol altında, sosyal hayat da kontrollü olmalı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesinde birinci dönemin geride kaldığını söyledi ve 'Şimdi mücadelenin ikinci dönemindeyiz' ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye‘nin sekiz haftadan bu yana koronavirüse karşı alığı önlemlere tüm dünyanın hayranlık duyduğunu söyledi ve salgının başından beri izlenen stratejiler sayesinde Türkiye’nin dünya toplumunun gündeminde olduğunu savundu.

‘Risk alınan tek bir an hayatlara mal olabilir’

Koca, tedbirlere uyarak geçirilen sekiz haftanın ardından “tek bir gün, hatta tek bir anın” dahi, can kayıplarına yol açabileceğini söyledi ve “Karıştığımız kalabalıktan, girdiğimiz kuyruktan salgın tekrar uç verebilir” dedi.

Tedbir almanın zorunlu olduğunu söyleyen Bakan, koronavirüs salgınının 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana tüm dünyayı ilgilendiren ilk olay olduğunu söyledi:

İşin ciddiyetini söylemekle yükümlüyüm. Koronavirüs salgını İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra aynı anda tüm dünyanın konusu olan ilk olaydır. Yine İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en çok insanın öldüğü ve tüm kıtaları tutan ilk salgındır. İnsanlık daha önce tüm dünyayı saran böylesi bir salgınla karşılaşmamıştır.

Salgının, insanları fiziki mesafeye ve kontrollü yaşamaya zorladığını söyleyen Koca, salgının hız kesmediğinin altını çizdi ve tüm dünyada yaşanan yeni vakalara ve ölümlere dikkat çekti. Türkiye’de iyileşenlerin sayısının toplam hastaların yüzde 70’ine (98 bin 889) tekabül ettiğini belirten Koca, daha önce olduğu kadar çok test yapılmasının artık gerekmediğini, bununla birlikte pozitiflik oranının düzenli olarak düştüğünü söyledi.

‘Salgın kontrol altında’

Bakan Koca bir kez daha yaygın tarama yerine filyasyon yönteminin önemine değindi ve “Hastalığın yayılımını kaynağından takiple kontrol altına aldık, bunun yerine yaygın tarama yapılsaydı hastalık vahim bir hızla yayılabilirdi” dedi.

Sosyal mesafe ve maske kullanımıyla, virüse karşı ciddi önlem alındığını ve virüsün yolunun kesildiğin söyleyen Bakan, salgının Türkiye’deki seyrinin ilk dört hafta içinde değiştiğini söyledi. 11 Nisan’da en yüksek noktanın görüldüğünü, beşinci hafta itibarıyla ise istikrarlı iyileşme oranlarının kaydedildiğini belirten Koca “Rehavete yol açmasından korktuğum cümleyi tekrar telaffuz etmeyi göze alırsam, salgın şu an kontrol altında” diye konuştu. 

‘Virüs bir dönem daha aramızda varlığını sürdürecek’

Koca, Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesinde birinci dönemin geride kaldığını söyledi ve “Şimdi mücadelenin ikinci dönemindeyiz” ifadelerini kullandı. Başarının tedbire bağlı olduğunu vurgulayan Sağlık Bakanı, olumlu gelişmelere rağmen, tehdidin ortadan kalkmadığını hatırlattı:

Virüsü taşıyan herkesin izolasyon altında olduğunu düşünmek tehlikelidir, virüs bir dönem daha varlığını aramızda sürdürecektir ve tüm dünyada hareket halindedir.

‘Tedbirlerden ödün vermek rejimi bozup çikolata yemeye benzemez’

Bir hafta öncekinden daha iyi durumda olunduğunu belirten Koca, tedbirlerin elden bırakılması halinde bir ay öncesine geri dönülebileceğini söyledi ve uyarılarını yineledi: .

Alışveriş kuyruğuna girmek, pazar yeri kalabalığına tedbirsiz karışmak risktir. Koronavirüs tedbirlerinden ödün vermek bir çikolatayla rejimi bozmaya, çarpıntı yapacağını bilerek bir fincan kahve içmeye maalesef benzemiyor.

Virüsle hangi anda, hangi ortamda, kim vasıtasıyla karşılaşacağımızı bilemeyiz. Çok sağlıklı, belki de hiçbir belirti göstermeyen biri size hastalığı bulaştırabilir. Virüsü ondan alıp bünyesi zayıf birinin hastalanmasına yol açabilirsiniz. Dışarı maskesiz çıkmak, maskeyi yarı açık biçimde kullanmak sorumlulukla bağdaşmaz, mesafe kuralını çiğnemekse virüsle aramıza hiç sınır koymamak demektir.

‘Eski günlere dönmüyoruz’

Sekiz haftadan bu yana alınan tedbirlerin, riskin yönetilebildiğni gösterdiğini söyleyen Koca, “Riskin ciddiyeti olası bir rehaveti pür dikkate çevirmelidir” dedi.

Geldiğimiz nokta o kadar umut verici ki, sanayi bölgelerinde çalışanların sağlığını korumak için test laboratuvarları açıyoruz, işyerlerine pandemi risk yönetimi için kurallar geliştiriyoruz, bakanlık olarak yeni yaşamın gerektirdiği sağlık standartlarını oluşturuyoruz. Süreç tipik normalleşme değil. Eski günlere tam olarak dönmüyoruz. Salgın yeni bir hayat biçimi getirdi (…) Bazı kısıtlamaları nasıl aşabileceğimizi öğrendik.

Uzaktan eğitim ve Zoom üzerinden yapılan konserlerden hareketle, “dünyanın Wuhan öncesi dünya olmadığını” belirten Fahrettin Koca, “Yeni normaller, yepyeni imkanlar keşfediyoruz” şeklinde konuştu. 

‘Kontrollü sosyal hayat’

Koca, şimdiye kadar “evde kal” söylemiyle mücadele edilen salgının, ikinci döneminin parolasının “kontrollü sosyal hayat” olacağının sinyalini verdi ve “Bir şey olmaz sözcüğünün üzeri çizilmelidir” dedi.

Kontrollü sosyal hayat söyleminin, toplumun iki tarafına da sorumluluklar yüklediğini belirten Bakan; bireylerin, maske ve sosyal mesafe kurallarına uymakla ve riskli ortamlardan uzak durmakla, toplumun diğer tarafının ise “sosyal alanı salgın şartlarına göre yeniden düzenlenmekle” yükümlü olduğunu belirtti. 

Mesela ulaşımda yeni bir oturma düzeni, büyük işyerlerinin sağlık hizmetleri almada daha fazla ciddiyet göstermesi, virüsün yayılmasına elverişli her sosyal alanın yeniden düzenlenmesi… (gerekiyor)

‘Güzel günler göreceğiz, güneşli günler’

Koca ayrıca vatandaşlara, on milyona yakın kullanıcısı olan mobil Hayat Eve Sığar uygulamasını indirmeleri tavsiyesinde bulundu. Bakan, vatandaşlara, mecbur olmadıkça evlerinden çıkmamaları yolundaki tavsiyelerini de yineledi.

Hayatımızı mümkün olduğu kadar evde sürdürmeye çalışalım, zorunlu olmadıkça evden çıkmayalım (…) Bu tedbirleri esnetenleri ya da risk yokmuş gibi davrananları uyaralım (…) İşyerlerimizdeyse sağlığımız için kurallara uygun ortam oluşturulmasını talep etmeli, kurumları teşvik etmeli ve önerilerimizi geliştirmeliyiz.

Salgının kontrol altına alındığını, sosyal hayatın da kontrol altına alınması durumunda güzel günler görüleceğini söyleyen Koca konuşmasını “Güzel günler göreceğiz, güneşli günler” diyerek tamamladı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kentlerde ve İstanbul’da taksi meydan savaşları

Bunca yıl taksi sayısı artışının önünü kapatan iktidar bloğu neden bu defa izin verdi? Değişen nedir?

Enflasyon, fiyatlar ve döviz kurları

Enflasyonun fiyatlar üzerinde yarattığı tahribat yanı sıra kurlara müdahale edilerek ekonomideki dengelerin iyice bozulması insanların ve firmaların önündeki belirsizlikleri daha da artırdı.

[İklim Masası] Karbon kredileri emisyonları azaltmada işe yarıyor mu?

Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi’nin 2023 İzleme Raporu'na göre, karbon kredileri çoğunlukla etkili olmadığı gibi, gerçek karbonsuzlaşma çalışmalarını da yavaşlatma riski taşıyor.

Yurttaşlar, sokakta yaşayan hayvanlar için 1 Eylül’de Yenikapı’da mitingde!

Yaşam hakkı savunucuları, sokakta yaşayan hayvanları toplanarak barınaklara gönderilmesin ve öldürülmesinler diye; hayvanların haklarını korumak adına, 'katliam yasasına' karşı İstanbul'da bir araya geliyor.

Shell, petrol ve gaz arama- geliştirme iş gücünü yüzde 20 azaltıyor

Petrol ve gaz devi Shell, yeni CEO'nun 'maliyet düşürme' çalışmaları kapsamında petrol ve gaz arama-geliştirme iş gücünü yüzde 20 oranında azaltacak.

EN ÇOK OKUNANLAR