SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Koca: 3 bin 83 yeni hasta tespit edildi, 117 hastamızı kaybettik

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından koronavirüs (Covid-19) salgınıyla ilgili açıklama yaptı. Bakan şunları söyledi:  “Bugün 37 bin 535 yeni testin sonucunu aldık. Bu sonuçlara göre 3 bin 83 yeni hasta tespit edildi. Yani bugün düne göre önemli oranda hasta sayısının düştüğünü görüyoruz. Toplam vaka sayımız 98 bin 674’e ulaştı. Son 24 saat içinde 117 hastamızı kaybettik. Gelmesini en çok umut ettiğimiz günler hiç vefat haberi vermeyeceğimiz günlerdir. Yoğun bakımdaki hasta sayımız bugün 1814. Bunların 985’inin solunumu yapay yolla sağlanıyor. Hem yoğun bakım hastalarımızda hem de entübe hastalarımızda belirgin azalma görülmüştür. Hastalığı yenen 1559 vatandaşımızla birlikte iyileşen hasta sayımız 16 bin 477’ye ulaştı.”

‘Hastanelerdeki doluluk oranı düştü’

Hastanelerdeki yatak doluluk oranları hakkında bilgi veren Koca, “Salgın başlar başlamaz tedavileri daha sonra da yapılması mümkün olan hastalarımızın tedavilerini o dönem ertelemiştik. Bu sayede hastanelerimizde ciddi bir rahatlama sağlayarak salgına, yani pandemiye hazırlık yapmıştık. Biz bu dönemde yatak doluluk oranlarımızı yüzde 70’lerden yüzde 30’lara çektik” diye konuştu.

Yoğun bakımlardaki yatak doluluk oranının da yaklaşık yüzde 20 düştüğünü söyleyen Bakan Koca, “Yüzde 80’lere yakın seyreden yoğun bakım yatak doluluk oranlarımızı da şu an yüzde 60’lara indirmiş durumdayız. Pandemiye rağmen, şu anda bile gerek servis, gerek yoğun bakım odalarımız pandemiden önceki kadar bile dolu değildir” ifadelerini kullandı.

Bakan, Türkiye’nin Avrupa ülkeleri ve ABD ile karşılaştırıldığında çok iyi durumda olduğunu öne sürdü,  vakaların zatürreye dönüşme oranlarının da düştüğünü  belirttiği Türkiye’nin, Çin’e benzer bir seyir izlediğini söyledi.

 ‘Normalleşme, tedbirlere uyulmasına bağlı’

Salgına karşı alınan önlemlere uyma çağrısı yapan Koca şöyle konuştu: “Bu salgında kimse ‘Bana bir şey olmaz’ deme gücüne sahip değildir. Hayatını kaybedenlerin yüzde 8’i 60 yaşından küçük ve başka herhangi hastalığı bulunmayan kişilerdir. Tedbiri her yaş grubunda elden bırakmamak gerekiyor. Kurallara uymamız ve bilinçli hareket etmemiz ölçüsünde normalleşme takvimi gecikmeyecektir. Bayram ve sonrasında kademeli olarak normalleşme sürecine geçebilmemiz ilan edilen tedbirleri sıkı uygulamamıza bağlıdır. İzolasyondan, sosyal mesafe kuralından taviz vermemeliyiz. Sokağa çıkma yasağını harfiyen uygulamalıyız. Bu yasak değil fırsattır.”

Fahrettin koca, cuma günü Ramazan ayının başlayacağını hatırlatarak, bunun tedbirlerin gevşetme bahanesi olarak görülmemesini, kalabalık iftarları, sohbet ortamlarını ve Ramazan sohbetlerinin gelecek yıla ertelenmesini istedi. Soru üzerine bazı ülkelerde ikinci salgın yaşandığı haberlerini değerlendiren Koca, önlemlere uyulmayı halinde yeni bir dalga beklemediklerini kaydetti.

Ölüm oranlarıyla ilgili de bilgi veren Koca, şunları söyledi: “İstanbul özelinde ise bildiğiniz gibi hıfzısıha kurulu ve iller idaresi bir karar almıştı. Bundan böyle il dışında vefat edenlerin bulaşıcı hastalık olan ölüm raporu olanların il dışına defnedilmemesi kararını aldı. Daha önce vefat edenler kendi memleketlerinde bu defni yapar iken bu tarihlerden sonra buna izin verilmiyor. Dolayısıyla İstanbul’da vefat eden herkes İstanbul’da defnediliyor. O yüzden yer yer bazı mezarlıklarda kalabalıklar olmuş olabilir. Burada bakılması gereken Türkiye’deki toplam ölüm oranlarının ne olduğu.”

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.