Manşetİfade ÖzgürlüğüTürkiye

Kobani’de çektiği fotoğrafı paylaşan gazeteciye dava açıldı

0

Almanya’da yaşayan gazeteci Burhan Ekinci hakkında Twitter’dan Kobani sınırındaki sivilleri çektiği bir fotoğrafı ve Abdullah Öcalan‘a ait sözleri paylaşması nedeniyle “örgüt propogandası” suçlamasıyla dava açıldı.

Ekinci’nin çektiği fotoğrafta sivil halkın yakınlarında meydana gelen patlamaları izlediği görüntüleniyor.

bianet’in aktardığına göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Burhan Ekinci’nin örgüt propagandası suçunu düzenleyen Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/1 maddesi gereğince cezalandırılması istendi.

Sosyal medya paylaşımları delil olarak sunuldu

İddianamede Ekinci’nin sosyal medya paylaşımları delil olarak sunuldu. Bu paylaşımlardan biri Ekinci’nin PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 8 Temmuz 2019’da avukatları aracılığıyla yaptığı görüşmede söylediği “Bir haftada çatışma durumunu, ihtimalini ortadan kaldırırım diyorum, ben çözerim, kendime güveniyorum, çözüm için hazırım…” sözlerini yazdığı paylaşım oldu.

Bir diğeri ise Ekinci’nin Ekim 2014’te Kürt güçlerinin IŞİD direnişi sırasında Kobani sınırında çektiği sivillere ait bir fotoğrafı yine Twitter sayfasından paylaşması iddianamede delil olarak gösterildi.

İddianameyi hazırlayan savcı bu fotoğrafla birlikte Ekinci’nin yazdığı “Tarihi Kobane direnişi. Unutulmadı, unutulmaz da. Herkes gördü, tanık oldu o güzel yürekli gençlerin direnişini. Sınırda çektiğim fotoğraflardan biri…#1KasımDünyaKobanêGünü” paylaşımı suç saydı.

Ekinci hakkında yakalama karara çıkarıldı. Almanya’da ikamet eden gazeteci Ekinci’nin davası İstanbul 30’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

‘Yaptığım paylaşımlar suç değil’

Ekinci hakkında hazırlanan iddianameyi değerlendiren Ekinci, davanın düşünce ve ifade özgürlüğüne tahammülsüzlüğün bir sonucu olduğunu söyledi. 2010’lu yıllarda yaptığı haberlerden dolayı hakkında birçok kez dava açıldığını hatırlatan Ekinci sözlerini şöyle sürdürdü:

Hakkımızda açtıkları davalarla bizleri susturmaya, sindirmeye, Saray’a bağlı üç maymunu oynayan tiplere dönüştürmeye çalışıyorlar. Saray’ın maymunu çok kalem var, biz Saray’ın maymunu olmayacağız, hakikatin kalemi olacağız. İnandığımız gerçek gazeteciliğimizi her koşulda ve mekanda yapmaya devam edeceğiz. Yaptığım paylaşımların hiçbiri suç değil. Ancak mevcut rejimin hoşuna gitmediği için bunları suç sayıyor. Savcıya ve Türkiye yargısına göre yazdıklarım suçsa onları yormaya, bu suçu işlemeye devam edeceğim.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.