ManşetTürkiye

Kobani soruşturması gerekçesiyle gözaltına alınan HDP’li 17 isim tutuklandı

0
Fotoğraf: Tülay Hatimoğulları

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın 6-13 Ekim 2014 tarihinde düzenlenen Kobani eylemlerine ilişkin olaylardan altı yıl sonra başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alınan HDP üyelerinin tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkemedeki ifadeleri sona erdi.

Sabaha kadar devam eden sorguların ardından mahkeme Altan Tan, Sırrı Süreyya Önder ve Gülfer Akkaya‘nın  adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi ve yurtdışına çıkmalarını yasakladı.

17 kişiye tutuklama

Ayhan Bilgen, Ayla Akat Ata, Alp Altınörs, Nazmi Gür, Emine Ayna, Bircan Yorulmaz , Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Can Memiş, Günay Kubilay, Bülent Barmaksız, Zeki Çelik, Pervin Oduncu, İsmail Şengün, Ali Ürküt, Cihan Erdal ve Emine Beyza Üstün hakkında ise tutuklama kararı verildi.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları yaptığı paylaşımda tutuklama kararının avukatlara polis barikatı arkasından verildiğini söyledi.

Kars Belediye Eşbaşkanı görevden alındı

Tutuklanan isimlerin arasında bulunan  HDP’li Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen ise kararın ardından görevden alındı.  İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şunlar söylendi:

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45 inci maddesinde yer alan, “Ancak, belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması veya tutuklanması ya da kamu hizmetinden yasaklanması veya başkanlık sıfatı veya meclis üyeliğinin sona ermesi hallerinde 46’ncı maddedeki makamlarca belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesi görevlendirilir.

Karar doğrultusunda Kars Valisi Türker Öksüz İçişleri Bakanlığı’nın 02.10.2020 tarihli onayı ile Kars Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildi.

Kars‘ta HDP üyelerine yapılan başka bir operasyonda da Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca gözaltına alınmıştı. Bilgen de önceki gün, gözaltı süresi bitene kadar yerine kayyım atanmamış olması halinde Eş Başkanlıktan istifa edeceğini açıklamıştı. 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.