EkolojiManşet

Kars’ta bazalt ocağı için ÇED’e gerek görülmedi: Çelişkilerle dolu

0

Kars’ın Merkez ilçesi, Bozkale köyünde Reşit Salduz tarafından yapılmak istenen bazalt ocağı ve kırma-eleme tesisi işletmeciliği için ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararı verildi.

99,99 hektarlık ruhsat alanının 11,20 hektarlık alanında bazalt ocağı işletmeciliği yapılmak isteniyor. Bu hektar sınırlaması oldukça manidar çünkü ÇED Yönetmeliği’ne göre 25 hektarın altında kalan araziler için ÇED gerekliliği aranmıyor.

Yılda 100 bin ton kapasiteli bazalt ocağı projesi en yakın yerleşim yerine 2,5 kilometre mesafede yer alıyor.

Kars, bazalt

Kaynak: Proje dosyası

Raporda çelişkili ifadeler var

Çayır-mera arazi kapsamında olduğu belirtilen proje hakkında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunulan raporda proje kapsamında kullanılacak alanların tescil harici, tarım ve orman alanı olarak tanımlı alanlar içerisinde kaldığı ama proje alanında mera arazisi ve orman arazisi bulunmadığı söyleniyor.

Bu çelişkili ifadelerin yer aldığı proje dosyasını hazırlayan Berka Mühendislik Çevre Madencilik. ve Danışmanlık Hizmetleri Limited Şirketi’nin referansları arasında Limak ve Kolin gibi hükümete yakınlığı ile bilinen şirketler yer alıyor.

Proje toz emisyonları ve gürültü kirliliğine yol açacak

Proje raporuna göre projenin ömrü 35 yıl olacak ve üretim faaliyetleri öncesinde yapılacak bitkisel toprak sıyırma işlemleri sırasında yaklaşık 556 ton bitkisel toprak çıkarılacak.

Proje sahasından 16 kilometre uzakta Aygır Gölü sulak alanı, 27 kilometre uzakta ise Çalı Gölü sulak alanı yer alıyor. Proje sahasında akış gösteren dere yatakları bulunuyor ve proje sahasının 30 kilometre uzağında Sarıkamış Milli Parkı var.

Projenin yapılacak çalışmalardan dolayı toprak kalitesi ve biyoçeşitlilik üzerinde olumsuz etkiler meydana getirmesi, toz emisyonlarına ve gürültü kirliliğine yol açması ise kaçınılmaz.

Projeye konu faaliyet kapsamında meydana gelmesi muhtemel diğer çevresel etkiler arasında çalışacak personelden kaynaklanacak evsel nitelikli katı atıklar, ambalaj atıkları, hafriyat, inşaat atıkları gibi atıklar, çalışacak personelden kaynaklanacak evsel nitelikli sıvı atıklar, kullanılacak ekipmanlardan kaynaklı atık yağlar, akü, lastikler ve tıbbi atıkların oluşması da ayrıca sıralanabilir.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.