Bilim-TeknolojiDünyaManşet

Kızıl Gezegen’de ilk helikopter uçuşu başarıyla gerçekleşti

0
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Mars‘a gönderdiği helikopter Ingenuity (Maharet), bugün ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Bu, motorlu bir hava aracının başka bir gezegende gerçekleştirdiği ilk kontrollü uçuş.

Mars’tan NASA’ya ulaşan ilk verilere göre Ingenuity, önceden belirlendiği üzere bir dakikadan daha az süre havada kaldı. NASA, ilerleyen günlerde helikopterin uçuş süresi ve yüksekliğini kademeli olarak artırmayı hedefliyor.

Uçuşun ilk olarak 11 Nisan’da yapılması planlanmış ancak bir yazılım hatasından ötürü ertelenmişti. Yaklaşık 1,8 kilogram ağırlığındaki drone TSİ 10:30’da havalandı. Verinin dünyaya ulaşması ise birkaç saati buldu.

Mars’ın ince atmosferinde kalkış yapabilmesi için son derece hafif olacak şekilde tasarlanan Ingenuity, 18 Şubat’ta Jezero Krateri‘ne inen Perseverance adlı uzay aracıyla Mars’a taşınmıştı. Uçuşun öncelikli amacı, bu teknolojinin başka bir gezegende çalışabildiğini göstermek olarak açıklandı.

NASA’nın gezegen bilimi sorumlusu Lori Glaze, Ingenuity’nin gelecekte hava keşifleri için çığır açabileceğini belirtti: “Bu yolla, uzaydan görünmeyen ya da uzay araçlarının ulaşamayacağı yerleri görüntüleyebilir miyiz? Helikopterler uzay araçlarından önce gidip en iyi iniş alanlarını tespit edebilir mi? İnsanlı uzay görevlerini hava kabiliyetiyle destekleyebilir miyiz? Bunlar ileride sorulacak sorular. Ama teknolojik gösteriler, bize yaratıcı olma ve yeni şeyler deneme fırsatı sunuyor.”

 

NASA, 1903’te ilk motorlu uçağı uçuran Amerikalı havacılar Orville ve Wilbur Wright’a gönderme yaparak, çift motorlu helikopterin uçuşunun “bir Wright Kardeşler anı” olacağını belirtmiş; bu bağlantıya vurgu yapmak için de Ingenuity’nin gövdesine Wright Kardeşler’in uçağının kanadından alınan pul büyüklüğünde bir kumaş parçasının yapıştırıldığını açıklamıştı.

NASA uzmanlarınca Jazero’da “hava sahası” adını verdikleri 10×10 metre büyüklüğündeki alanda Ingenuity’nin beş sorti denemesi yapması hedefleniyor. Perseverance bu uçuş denemelerini kamerasıyla kaydetmeye çalışacak.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.