ManşetDünyaİklim Krizi

‘Kıyıların yüzde 85’i insan etkisiyle bozuldu’

0

Queensland Üniversitesi’nden uzmanlar, insanlar tarafından tahrip edilen ve hiç el değmemiş kıyı bölgelerini tespit etmek için bir çalışma yürüttü.

Çalışma kapsamında, insan faktörünün dünya çapındaki kıyı bölgelerine olumsuz etkisi haritalandırıldı. Araştırma küresel ölçekte acil kıyı rehabilitasyonu ve korunması ihtiyacı olduğunu ortaya koydu.

EurekAlert‘in aktardığına göre, bilim insanları, 2013’ten bu yana dünya genelinde yüzde 15 kıyı bölgesinin bozulmadan kaldığını ve bozulmayan en geniş kıyı bölgesinin Kanada’da olduğunu tespit etti.

En çok savanlar ve mercan resifleri zarar görüyor

Üniversiteye bağlı Yeryüzü ve Çevre Okulu’ndan Brooke Williams, deniz otları, savanlar ve mercan resifleri bulunan kıyı bölgelerinin insan baskısına sahip en yüksek alanlar olduğunu kaydetti.

Williams çalışma kapsamında ücretsiz bir veri setinde derlenen bulguların, insanlığın Dünya’nın değerli kıyı ekosistemleri üzerindeki yaygın etkileri hakkında değerli bilgiler sağladığını söyledi. Brooke Williams şu ifadeleri kullandı:

“Bozulmadan kalan kıyı bölgelerini korumak ve bozulmuş olanları eski haline getirmek istiyorsak hızlı ve kararlı şekilde hareket etmemiz gerekiyor”

Kıyı bölgelerinin tahribatı insan sağlığını tehdit ediyor

Hükümetleri, söz konusu bozulmamış kıyı bölgelerini korumaya ve bozulmuş olanları restore etmeye çağıran Williams, “Bu bölgelerin bozulma hızı, yalnızca kıyıdaki türler ve habitatlar için değil, aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki kıyı bölgelerinde yaşayan sayısız insanın sağlığı ve ekonomik güvenliği için de büyük tehditler oluşturuyor” dedi.

Bilim insanları hükümetleri kıyı bölgelerini korumaya çağırıyor

Kıyı bölgelerinin tahribatının sadece kıyıdaki türler ve habitatlar için değil çok sayıda insan sağlığı için de büyük tehdit oluşturduğu aktarıldı.

Araştırmaya katılan Queensland Üniversitesi’den Dr Amelia Wenger ise “Bu kıyı bölgelerinde biyoçeşitliliği ve ekosistem hizmetlerini korumanın ne kadar önemli olduğunu zaten biliyor olsak da bu bozulmanın ne kadar hızlı ve ne kadar yayıldığını açıkça görebilmek gerçekten ufuk açıcı” ifadelerini kullanarak hükümetleri korumaktan sorumlu oldukları bu alanlarla ilgili uyararak bozulmuş olanları restore etmeye çağırdı. Araştırmanın ayrıntıları, Conservation Biology dergisinde yayımlandı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.